Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prahou prošly stovky lidí protestující proti antisemitismu. Izraeli vyjádřil podporu také Jiří Drahoš

Centrem Prahy dnes odpoledne prošel průvod stovek lidí odmítajících antisemitismus. Ze Staroměstského náměstí došel do Valdštejnské zahrady, kde místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN) prohlásil, že antisemitismus není omluvitelný za žádných okolností. Promluvila i Jenny Sividyová, účastnice izraelského hudebního festivalu Nova, na němž se odehrál krvavý útok teroristů z hnutí Hamás. Sividyová tam přišla o bratra.

Akci s názvem Kulturou proti antisemitismu zorganizovala Česká pobočka humanitární organizace Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém. Lidé se začali u kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí před 14:00, dorazili vybaveni izraelskými vlajkami a velkými transparenty s nápisy „Všichni jsme lidi" a „Pochod dobré vůle".

Po 14:00 se účastníci akce vydali pochodem na náměstí Jana Palacha, kde sboristky zazpívaly židovské písně. Z náměstí poté průvod zamířil přes řeku na Malou Stranu do Valdštejnské zahrady.

Předseda české pobočky Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém Mojmír Kallus uvedl, že se v Praze akce koná podvacáté. Letošní se nesla ve znamení uctění obětí loňských útoků Hamásu na Izrael. Kallus připomněl také aktuální raketový útok Íránu na židovský stát. „Je to velké memento, že být solidární s Izraelem je dnes důležitější než kdy jindy,“ řekl.

V podobném duchu promluvil i Drahoš (STAN), který zdůraznil nutnost podpory Izraele. Dodal, že útoky Hamásu podle něj v řadě evropských zemích odkryly doutnající antisemitismus. „Antisemitismus nesmí být omluvitelný, či dokonce ospravedlnitelný, za žádných okolností," řekl senátor. „Antisemitismus je zlo," řekla i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Na akci zastoupila premiéra Petra Fialu (ODS), jenž je na cestě na setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Hostem shromáždění byla přímá svědkyně loňského masakru na izraelském hudebním festivalu Jenny Sividyová. Na akci přijela se svým partnerem a mladším bratrem, kterého spolu s jeho partnerkou teroristé zavraždili. „Asi hodinu a půl běželi o život, ale nakonec je teroristé dostihli a na jejich cestě domů je zavraždili," řekla. „Všude kolem nás bylo plno mrtvých těl, vůbec jsme nevěděli, co se děje," popsala vlastní hrůznou zkušenost.

Dodala, že ona se svým partnerem a dalšími lidmi se štěstím přežila proto, že se po dramatickém útěku asi na pět hodin skryli v ovocném sadu. Poté, co útočníci sad zapálili, z něj utekli a narazili na izraelskou policii. Tělo jejího bratra identifikovaly izraelské autority asi po týdnu a doporučili rodině, aby se na něj raději nešla podívat.

Válku v Gaze rozpoutal 7. října teroristický útok hnutí Hamás na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a kolem 250 osob unesli do Gazy. Z toho zhruba polovinu stále zadržují. Izraelské odvetné masivní bombardování a pozemní operace si kromě více než 33.545 mrtvých Palestinců vyžádaly podle úřadů kontrolovaných Hamásem přes 76.000 zraněných a způsobily humanitární krizi, která v některých místech zřejmě začíná přerůstat v hladomor. Údaje Hamásu nelze nezávisle ověřit, podle některých expertů ale víceméně odpovídají skutečnosti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém, FB Jiří Drahoš

Štítky Izrael, Palestina, demonstrace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahou prošly stovky lidí protestující proti antisemitismu. Izraeli vyjádřil podporu také Jiří Drahoš  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.