Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pražská zoo slaví, narodilo se už druhé gorilí mládě v tomto roce

, aktualizováno 12. dubna 2024, 20:31

V pražské zoologické zahradě se v noci na dnešek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět dnes v noci. „Je to tak, Mobi má sourozence! Kijivu před chvílí porodila," uvedl dnes v jednu ráno ředitel zoo Miroslav Bobek na síti X.

„V 8.00 se zvedla opona expozice goril. Kijivu se svým čerstvě narozeným mládětem v náručí seděla vedle Duni s malou Mobi. Hned se před ně ale postavil Kisumu. Teď už jsou kousek od sebe, Kijivu mládě schovává," popsal Bobek později.

Doplnil, že pavilon bude otevřen, platit bude stejně jako v případě Duni zákaz dlouhých objektivů a velkých kamer.

Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna narodil potomek pojmenovaný Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

Rozborem DNA z pupečníkové krve a pupečníku vědci zjistili, že malá gorila, která se v Zoo Praha narodila začátkem ledna, je samička. Jméno dostane v únoru, vyberou ho lidé ve veřejném hlasování. Mají deset možností, které vymysleli obyvatelé...

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Bobek, Oliver Le Que

Štítky Zoo Praha, gorila, narození, mládě, Kijivu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo slaví, narodilo se už druhé gorilí mládě v tomto roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.