Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bývalý policista kritizoval přístup vedení po zásahu na Filozofické fakultě. Je to účelové, tvrdí policie

Bývalý člen pražské speciální pořádkové jednotky, který zasahoval při útoku na Filozofické fakultě, promluvil pro Seznam Zprávy o přístupu vedení a nezájmu o psychický stav policistů. Policie ale jeho prohlášení vidí jako účelové, muž prý totiž nabídky na intervenci nevyužil, je podezřelý z trestného činu a místo dobrovolného odchodu byl propuštěn.

Michal, sedmatřicetiletý praporčík a člen speciální pořádkové jednotky, zasahoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jako jeden z prvních. Viděl mrtvé i zraněné, zachraňoval životy, popsal pro Seznam Zprávy.

Pro stejný web také kritizoval chování vedení policie, nezajímalo se podle něj o psychický stav zasahujících. Měl noční můry, nemohl spát. Vedení mu prý nenabídlo žádnou pomoc. Po měsíci přišly dvě psycholožky, bavit se s nimi ale nechtěl, protože k nim neměl důvěru. 

„Po zásahu na fakultě jsme vyšli špinaví, zpocení, od krve, otřesení, půl hodiny jsme čekali v autě, a pak nás velitel poslal na základnu, ať se umyjeme a že to s námi někdo probere. Přijeli jsme tam, všechno naházeli do pračky, chtěl jsem ji zapnout a najednou nám zazvonil telefon: všichni zpátky, budete střežit do rána. Takže v těch špinavých hadrech jsme jeli zpátky k fakultě a mě tam do jedenácti nechali hlídat zamčené dveře nebo řídit provoz na silnici,“ řekl Michal v rozhovoru.

Nemohl si odpočinout, neměl volno. Poslední kapkou podle něj bylo, když mu lidé na veřejnosti nadávali, a proto se rozhodl od policie odejít.

Na jeho vyprávění dnes reagovala na sociální síti X policie a přišla s jinou verzí. „Policista dostal nabídku intervence několikrát, jak na místě události, tak i s odstupem času. Vždy ji ale odmítnul, nebo nevyužil. Intervence je vždy o dobrovolnosti a nemůžeme nikoho nutit, aby ji využil,“ napsala policie. 

Uniformu si podle vedení mohl vzít čistou, prosto na osobní hygienu měl. „Policista navíc mohl kdykoliv sdělit, že není schopen z jakéhokoliv důvodu další služby a nepokračoval by,“ píše se na síti X.

Při střežení budovy se policisté střídali, mohli se občerstvit a dojít na záchod. 

„Závěrem je nutné zdůraznit, že tvrzení policisty vnímáme jako účelové, v lednu byl totiž propuštěn ze služebního poměru, kdy ještě před tím vstoupil do KSČM. Trestný čin, ze kterého je zároveň podezřelý řeší Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uzavřela policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky policie, pomoc, zásah, Filozofická fakulta, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Stížnost je účelová. Jaký ještě jiný účel vidí vedení, než upozornění na stav ? O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí, viz nyní u článku o demonstraci na Václavském náměstí.

Neděle, 24. března 2024, 02:13Odpovědět

Bývalý policista kritizoval přístup vedení po zásahu na Filozofické fakultě. Je to účelové, tvrdí policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.