Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Pokud máte příznaky koronaviru, nechoďte na bohoslužbu, vyzvali biskupové

Katoličtí biskupové vyzvali věřící v karanténě, s podezřením na nákazu novým typem koronaviru i s příznaky nemoci dýchacích cest, aby se neúčastnili bohoslužeb. Stejně mají postupovat kněží. Lidé by se také měli vzhledem k šířící se nákaze řídit pokyny státních úřadů. Na webu to uvedla Česká biskupská konference (ČBK), která sdružuje tuzemské katolické biskupy.

Biskupové apelovali na věřící, aby byli zodpovědní, chránili sebe, své blízké a všechny ve svém okolí. „Je třeba, aby se věřící, kteří mají příznaky nemoci dýchacích cest, mají podezření z nákazy koronavirem nebo jsou v karanténě, zdrželi účasti na bohoslužbách. To stejné platí pro kněze i další pomocníky při liturgii," napsala ČBK v prohlášení.

Lidé by podle biskupů neměli podceňovat upozornění státu. „Řiďme se pokyny kompetentních státních úřadů," vyzvali biskupové.

Věřící by neměli šířit paniku, ale v klidu předcházet zbytečným komplikacím. „Jako věřící nezapomínejme na skutky křesťanského milosrdenství, na nemocné a ohrožené pamatujme modlitbou a nezapomínejme ani na účinnou pomoc těm, kdo ji potřebují," doplnila biskupská konference.

Česko mělo k pátečnímu večeru 19 potvrzených pacientů s nákazou koronavirem. Během pátku přibylo sedm nových případů, mimo jiné i roční kojenec. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že v dalších dnech bude počet nakažených dál růst. Ministerstvo v pátek nařídilo, aby všichni lidé z Česka, kteří se budou ode dneška vracet z Itálie, zůstali na dva týdny v izolaci. Itálie je koronavirem nejvíce zasaženou evropskou zemí a většina nakažených v Česku přijela z této země.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky bohoslužba, věřící, koronavirus, COVID-19, infekční onemocnění, Česká biskupská konference, Česko, Itálie, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud máte příznaky koronaviru, nechoďte na bohoslužbu, vyzvali biskupové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.