Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražský dopravní podnik poslal ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů

Pražský dopravní podnik spolu s magistrátem daroval ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů SOR, které vyřadil ze svého vozového parku. Plně provozuschopné vozy si převzali zástupci obou měst a vyrazili s nimi na Ukrajinu. Podnik v uplynulých dvou letech daroval na Ukrajinu kromě autobusů i tramvaje a Praha potom další vozy, topidla či humanitární materiál. Na předání vozů podnik a město spolupracují s organizací Člověk v tísni.

„Ukrajinu podporujeme od prvního dne, kdy začala čelit ruskému útoku, ať už humanitární, zdravotnickou, finanční pomocí anebo jako nyní, dodávkami dopravních prostředků. A budeme v tom nadále pokračovat, protože konflikt bohužel stále trvá," uvedl v tiskové zprávě primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Dopravní podnik daroval mykolajivskému dopravnímu podniku tři autobusy typu SOR NB 12 vyrobené v roce 2009. V pražské MHD jezdily do letošního 20. ledna. Městský dopravce v Buči dostal dva midibusy SOR BN vyrobené v roce 2011 a vyřazené z provozu loni v prosinci.

O dopravní prostředky primátora Svobodu požádali Oleksandr Sjenkevyč, starosta města Mykolajiv, a Anatolij Fedoruk, starosta města Buča. Převoz si zařídili sami na vlastní náklady, poslali pro ně i ukrajinské řidiče.

Ukrajinští zdravotníci dostanou od Prahy zdravotnický materiál za patnáct milionů

Ukrajinští zdravotníci dostanou od pražského magistrátu zdravotnický materiál a další ochranné pomůcky, které využijí nemocnice a další zdravotnická zařízení. Jde například o roušky, stříkačky, jehly nebo jednorázové rukavice pro lékaře. Hodnota...

Od napadení Ukrajiny Ruskem poslal dopravní podnik ukrajinským partnerům, městským dopravním podnikům 31 vozidel. V roce 2022 to bylo 15 tramvají typu T6A5, pět tramvají T3SUCS, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M dopravnímu podniku města Charkov. Loni to pak byly dva autobusy Irisbus Crossway LE 12,8M a dvě trolejové věže značky Renault dopravnímu podniku v Mykolajivu.

Ukrajinským městům poskytl pomoc i pražský magistrát. „Praha věnovala stovky topidel, elektrocentrály, sanitní a záchranné vozy, balíčky s potravinami a také zdravotnický materiál. Spolupracujeme s UNICEF na pomoci dětem a jejich rodinám a investujeme do programů na zlepšení integrace uprchlíků žijících v Praze," uvedl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik, Václav Holič

Štítky ČR, Ukrajina, boje, MHD, humanitární, autobusy, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražský dopravní podnik poslal ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.