Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

JCDecaux musí poskytnout data o tržbách pro audit reklamy na pražském letišti, rozhodl soud

Firma JCDecaux musí poskytnout údaje o svých tržbách v letech 2013 až 2017 auditorovi, kterého určí Letiště Praha. Rozhodl o tom dnes Městský soud v Praze na základě žaloby letiště, které chce provést kontrolu kvůli podezření, že nedostávalo náležitou částku podle smlouvy o pronájmu reklamních ploch.

Reklamní plochy na ruzyňském letišti má JCDecaux pronajaté od roku 2012. Letiště žalobou požadovalo informace o celkových tržbách firmy, aby mohlo provést podrobný audit. Podle společnosti smlouva nezakládala nárok na poskytnutí kompletních dat o tržbách, která představují citlivé know-how.

Žalobu podalo letiště v roce 2021 a dostala se až k Nejvyššímu soudu, který věc vrátil Městskému soudu v Praze s tím, že provedený výklad smluvní formulace o poskytování informací mezi stranami byl nedostatečný. Proti dnešnímu rozsudku ve prospěch letiště je možné do dvou měsíců podat dovolání.

„Letiště Praha rozhodnutí soudu vítá a bere jej jako potvrzení dlouhodobě zastávaného právního názoru na věc," komentoval pro Pražskou Drbnu rozhodnutí soudu zástupci tiskové mluvčí Letiště Praha Michal Procházka.

Podle soudce Tomáše Novosada soud vyhověl připomínkám Nejvyššího soudu, když se věnoval smluvnímu ustanovení ohledně poskytování informací ze strany JCDecaux. Ve smlouvě je podle něj uvedeno, že firma má poskytnout "veškeré údaje" potřebné pro výpočet. „Aby mohla být účinně provedena kontrola, k čemuž smlouva směřovala, tak musí být poskytnuto vše," řekl Novosad. Dodal, že pokud JCDecaux ustanovení interpretovala jinak, nijak o tom protistranu neinformovala, a v takovém případě platí jazykový výklad smlouvy.

Reklamní firma tak musí poskytnout informace nejen o své činnosti přímo na letišti, ale i o svých ostatních reklamních plochách v metropoli. „Šíře těch informací je dána tím, co auditor potřebuje k tomu, aby provedl řádnou kontrolu," řekl Novosad. Dodal, že soud také akceptoval změnu žaloby ze strany letiště, které původně chtělo informace samo, ale nyní je požaduje poskytnout nezávislému auditorovi. Toho má podle soudu určit ve lhůtě jednoho roku od pravomocného rozsudku.

Podle zjištění Hospodářských novin vedou obě strany i další spor, ve kterém letiště od JCDecaux požaduje zaplatit 43 milionů korun za nájemné za reklamní plochy v roce 2020. Firma podle deníku neplacení plného nájemného obhajovala dobou pandemie covidu-19 a zastavením letecké dopravy, které drasticky snížilo výnosy z reklamních ploch.

Francouzská JCDecaux v posledních letech přišla v Praze o dvě velké zakázky. Nejprve pražský dopravní podnik (DPP) v roce 2016 vypověděl firmě Rencar ze skupiny JCDecaux smlouvu na pronájem reklamních ploch v metru. Společnost následně krok napadla u soudu, spor dosud neskončil. V polovině roku 2021 pak společnosti skončila smlouva na městský mobiliář s pražským magistrátem, který ji neprodloužil a rozhodl se zastávkové přístřešky, které dosud JCDecaux provozovala, nahradit vlastními.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky Letiště Praha. JCDecaux, soud, reklama, spor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JCDecaux musí poskytnout data o tržbách pro audit reklamy na pražském letišti, rozhodl soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.