Počasí dnes32 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Účastníkům demonstrace zemědělců ve vojenských uniformách hrozí pokuta

Účastníkům pondělní demonstrace zemědělců v Praze, kteří na sobě měli vojenské uniformy, hrozí pokuta. Nejsou totiž vojáci. Podle zákona nemohou civilisté na veřejnosti chodit ve vojenském stejnokroji. Za přestupek, který bude řešit úřad Městské části Praha 1, jim hrozí pokuta až tři tisíce.

Lidé v kompletních vojenských uniformách se znaky hodností a útvarů při pondělní demonstraci zaměřené na podporu zemědělců postávali nejdřív na akci před budovou Ministerstva zemědělství a poté i v řadě před pódiem při proslovech organizátorů akce. V rukou měli vlajku spolku Národní domobrana.

Podle zákona o ozbrojených silách však vojenský stejnokroj a vojenské odznaky mohou nosit jen vojáci v činné službě a v určitých případech vojáci v záloze či žáci a studenti vojenských škol. Podle serveru policisté prověřili, že uniformovaní lidé na demonstraci nejsou vojáci.

Od časného rána vjížděla do Prahy z několika směrů zemědělská technika, policie před šestou informovala asi o pěti stech kusech. I když byla doprava podle nich plynulá, dopravní podnik hlásil zablokovanou trať kolonou traktorů. Policisté také...

„Máme podezření na přestupkové jednání, které jsme zadokumentovali a budeme ho oznamovat správnímu orgánu," sdělil Deníku N mluvčí pražské policie Jan Daněk. Případ teď bude řešit úřad Městské části Praha 1. Příslušným demonstrantům hrozí za přestupek pokuta až tři tisíce korun.

Armáda situaci zatím nekomentovala, ale podle Deníku N vyjádření k demonstrantům v uniformách připravuje. Velitel armádní Skupiny kybernetických sil a informačních operací Ivo Zelinka na síti X sdělil, že demonstranti si v uniformách chtějí „přisvojovat společenskou prestiž Armády ČR, která jim nepřísluší".

Dnešní protesty zemědělců organizátorům nevyšly podle představ. Účastníků bylo méně, než očekávali, protest byl podle nich ukraden protivládními skupinami a velká část se proto vrátila domů ještě před hlavní demonstrací. Pražané jsou ale...

Na Malostranské náměstí dorazili v pondělí s protestujícími zemědělci i lidé, kteří se opakovaně účastní protivládních demonstrací. 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky demonstrace, zemědělství, armáda, uniformy, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Účastníkům demonstrace zemědělců ve vojenských uniformách hrozí pokuta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.