Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyroste nová výstavní hala Muzea MHD. Expozice se rozšíří hlavně o autobusy

V pražských Střešovicích zahájil dopravní podnik hl. m. Prahy výstavbu nové výstavní haly pro historické autobusy a silniční pracovní vozidla ze sbírek Muzea MHD. Hala bude součástí stávajícího muzea ve střešovické vozovně. Veřejnosti by se měla otevřít na podzim roku 2025.

Nová výstavní hala bude mít dvě patra a kapacitu pro 16 vozidel. Celková cena stavby vyjde dopravní podnik na 122 milionů, realizace by měla trvat 20 měsíců. Hala je plánovaná na dolní dvůr vozovny, do doposud nevyužívaného prostoru mezi původní historickou halou, budovou měnírny a ulicí Na Ořechovce. Z části bude hala zapuštěna do svahu. Otevření nové části muzea pro veřejnost se předpokládá v září 2025.

Je třeba investovat do rozvoje Muzea MHD

„Praha má jedinečnou a rozsáhlou sbírku historických vozidel městské dopravy, Proto je důležité v ní pokračovat a zachraňovat vozidla, která postupně končí v provozu, což vyžaduje nové prostory. Jsme rádi, že se počítá i se zázemím pro návštěvníky, včetně přednáškového sálu, kde mohou probíhat v budoucnu i akce ve spolupráci s Prahou 6,“ uvedl při slavnostním zahájení stavby Ondřej Matěj Hrubeš (ODS), radní pro dopravu městské části Praha 6.

Nová hala pro autobusy je do velké míry také povinností. Kvůli protipožárním předpisům totiž nelze naftová nebo benzínová vozidla vystavovat v původních halách vozovny. Vozy jsou tak dočasně odstaveny v garážích DPP. Dopravní podnik se však rozhodl, že vzhledem ke stoupající popularitě a návštěvnosti Muzea MHD je vhodné investovat do rozšíření expozice. „Muzeum MHD DPP ve vozovně Střešovice v loňském roce navštívil rekordní počet návštěvníků, bezmála 33 tisíc. Obliba pražského Muzea MHD roste a dává smysl investovat do jeho rozvoje,“ doplnil Zdeněk Hřib (Piráti), 1. náměstek primátora hl. m. Praha pro oblast dopravy a předseda dozorčí rady DPP. 

V plánu jsou další rekonstrukce 

Generální ředitel DPP Petr Witowski také doplnil, že stavba haly nebude jedinou investicí do budoucího rozvoje muzea. „Chystáme také rekonstrukci a přestavbu vstupního objektu vozovny, kde plánujeme vybudovat důstojné návštěvnické centrum se zázemím pro turisty čekající na jízdy historickými vozy. Na 11. koleji bude do budoucna nová expozice metra, na 13. koleji bude mít své místo stávající vůz lanové dráhy na Petřín a expozice bude rozšířena i do zadní části třetí haly vozovny, která dlouhodobě sloužila jako depozitář,“ uvedl Witowski v tiskové zprávě k výstavbě nové haly. 

Muzeum MHD sídlící v první a druhé hale vozovny Střešovice mohou lidé navštívit jak přes všední den, tak přes víkendy a svátky. Ve stálé expozici je sbírka přibližně čtyřiceti vozidel od 19. století do současnosti. Součástí výstavy je také vůz 200, nazýván, primátorská tramvaj, z roku 1900, který je národní kulturní památkou. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum MHD Praha

Štítky muzeum MHD, hala, autobusy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyroste nová výstavní hala Muzea MHD. Expozice se rozšíří hlavně o autobusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.