Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lipová alej Vidlák v Hostavicích se stala nejoblíbenější alejí v Praze

Do třináctého ročníku ankety Alej roku, vyhlašované organizací Arnika, nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z třinácti krajů v České republice. V Praze lidé přihlásili 5 alejí. Titul Alej roku 2023 Hlavního města Prahy nakonec se 168 hlasy vyhrála Lipová alej Vidlák v Hostavicích. Jen o několik hlasů za ní skončila Alej legionářů v Běchovicích s celkem 136 hlasy. Obě aleje si v krajské soutěži vyměnily pořadí, na kterém skončily v loňském roce.

„Aleje jsou lidským výtvorem, i když příroda tuto lidskou snahu posvětila malebností a krásou. Je bohatý, kdo je schopen tuto krásu vnímat a přijímat zodpovědnost se o ni starat. A naší zodpovědností je tento kulturní charakter krajiny zachovat i pro další generace jinak, než jen na obrazech či fotografiích. Dělejme to s hrdostí a patřičným rozmyslem, neboť stromy žijí déle,“ vzkazuje Eliška Levová, který vítěznou alej nominovala.

Alej legionářů, která se umístila na 2. místě v Praze, byla vysázena u příležitosti 100. výročí vzniku Československa a postupného návratu čs. legií (1920) zpět do vlasti. Nedílnou součástí aleje jsou zastřešená odpočívka pro procházející i projíždějící návštěvníky a památný kámen s deskou s věnováním padlým Běchovickým legionářům za 1. sv. války. Podle Zdeňka Jany, který alej nominoval si místní genius loci si pochvalují všichni poutníci.

Vítězkou za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala s 1157 hlasy Alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč z Pardubického kraje. 

„Srdečně gratuluji všem vítězným alejím a těm, kteří je nominovali. Dík patří všem, kteří alejím poslali 9782 hlasů. Podívejte se v galerii na tu pestrou alejovou sešlost. Mladé stromky vysázené v obcích jsou závazkem pro další péči, ale také místem pro setkávání místních obyvatel. Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny.  Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu. Přijďte s námi oslavit vítěznou alej roku 2023, a vlastně všechny aleje, na slavnost, která bude tentokrát v Králíkách,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Součástí ankety Alej roku je také fotosoutěž. Tři nejkrásnější fotografie 13. ročníku ankety Alej roku vybrali patroni ankety a  další osobnosti. Autoři tří nejlepší fotografií získají digitální fotoaparát nebo tiskárnu značky Canon a balíčky od Groown.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto alejroku.cz

Štítky alej, příroda, město, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipová alej Vidlák v Hostavicích se stala nejoblíbenější alejí v Praze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.