Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Úklid je povinnost, která se musí udělat. Myslí si to 76 procent dotázaných

PR článek

Věděli jste, že vaše tělo pocítí nižší hladinu stresu, když se vrátí do čistého a uklizeného domova? Důvodem je fakt, že nepořádek má na svědomí, že nás opouští regenerační a relaxační pocity, které má domov poskytovat. Společnost Kärcher si nechala vypracovat průzkumu mezi více jak 500 dotazovanými. Z něj vyplynulo, že je úklid pro dvě třetiny z nich ryze povinnost. Také se však ukázalo, že má tato aktivita vliv na partnerské vztahy i efektivitu. Podtrženo, sečteno, psychologie úklidu, to je oč tu běží!

Prostředí, ve kterém lidé žijí hraje důležitou roli v případě duševní pohody. Udržování čistého domova má řadu výhod. A přestože má úklid domácnosti pro 53 % dotázaných průměrnou prioritu, tudíž nemusí mít dennodenně byt jako klícku a uklidí klidně až se naskytne čas, faktem zůstává, že má čistá a uspořádaná domácnost nespočet výhod.

Ne nadarmo se říká: „uklizený domov, uklizená mysl“. Fráze, která je často spojována s dobrými i špatnými výsledky. Na jedné straně jsou dobré úklidové návyky spojeny se zlepšením duševního a fyzického zdraví. Dokonce se tvrdí, že mohou ovlivnit naši stravu, spánek a vztahy. Na druhou stranu je nadměrný úklid spojován s problémy jako je úzkost, hromadění věcí nebo třeba obsedantně kompulzivní porucha (OCD). Najít balanc a naučit se žít v prostředí, které bude v harmonii s vnitřní pohodou by se mělo stát alfou a omegou našeho kvalitního životní stylu.

Profesionální úklid se od toho domácího liší jak obsahem, tak i technologiemi. Ale jedno platí všude, a to že pokud máte špinavé, ušmudlané prostředí, tak se v něm prostě necítíte dobře, a to má vliv jak na váš výkon, tak psychickou pohodu. Důsledkem je, že se takovému prostředí podvědomě vyhýbáte, nebo pobyt v něm zkracujete na co nejmenší dobu. A to je jen jedno z úskalí daných neuklizených prostředí,“ říká Mgr. Irena Bartoňová Pálková, předsedkyně České asociace úklidu a čištění z.s.

Nepořádek má negativní vliv na psychickou pohodu i vztahy

Z průzkumu vyplynulo, že 51 % dotázaných způsobuje nepořádek doma negativní pocity. Lidé, kteří se vracejí do neuklizeného domova, mají sklony k úzkostem, depresím a únavě. Naopak ti, kteří mají doma čisto, jsou uvolněnější a mají více energie.

Nepořádek má vliv i na soustředění a pracovní efektivitu. S tím se ztotožňuje 31 % dotázaných. Důvodem je odvádění pozornosti od pracovní činnosti k pohozeným věcem, viditelnému prachu nebo plnému dřezu nádobí. Nepořádek navíc mozku naznačuje nedokončenou práci, což může být pro některé lidi velmi stresující. To platí zejména v případech, kdy lidé řeší závažné životní problémy.

O tom, že jde čistota domácnosti ruku v ruce s naším psychickým rozpoložením a pocity, svědčí také celkových 36 % respondentů, kteří přiznali, že pro ně není akceptovatelné žít s bordelářem. Dokonce 77 % z nich je přesvědčeno, že vztah k pořádku má vliv na kvalitu jejich partnerského vztahu.

Co však mnohé motivuje k tomu, aby udržovali svůj domov v přijatelném stavu, je tzv. syndrom nečekané návštěvy. Ať se jedná o kamarádku, kolegu, údržbáře, anebo kritické oko člena rodiny, je to motivace k tomu, aby si o dotyčném majiteli bytu ostatní nemysleli, že je nepořádný bordelář. Pro 71 % dotázaných je právě návštěva důvodem, proč být při úklidu pečlivější.

Úklid by měl být součástí našeho života a jakousi rutinou. Když si to tak nastavíte, tak se s tím i váš mozek ztotožní a dosáhnete pocitové pohody,“ říká Irena Bartoňová Pálková a dodává: „Co je ale důležité v rámci domácího úklidu je nastavit si i tzv. generální úklid. To je například mytí oken, čištění čalouněných sedaček, postelových matrací, čištění koberců a podlahových ploch. A to by mělo probíhat 2 x ročně. Tento typ úklidů vychází z historie. Tedy na jaře se vymetli pavouci, prach a špína ze zimy a před Vánocemi usazený pyl a nečistoty z léta a podzimních plískanic. Oboje bylo spjato s tím, že se předpokládalo, že přijdou sousedé a známí, tak aby hospodyňku nepomluvili.“

Pravdou je, že čistý dům, nebo byt, je i tzv. půl zdraví. Gruntovním úklidem totiž zlikvidujete i spoustu virů a bacilů i plísní, které se v domácnosti usídlili. A jde to bez dezinfekcí, ale pořádným úklidem se zlatým pravidlem – čistý roztok, čistá utěrka a čisté kbelíky, mopy atd.

Jak z úklidu udělat zvyk?

Uklízet, skládat řádně oblečení do skříně, mýt pravidelně nádobí nebo pravidelně luxovat. Zdá se vám to jako zbytečně velká výzva na každý den? Že to stačí jednou nebo dvakrát do týdne? Omyl. Udělejte z úklidu rutinu!

Jak na to? 

  • Místo „jednorázového úklidu“ vsaďte raději na menší a kratší uklízení každý den. Pokud se sami sobě zavážete k tomu, že každý den dokončíte jeden úklidový úkol, bude váš domov v krátké době výrazně čistší a vaše duševní pohoda větší.
  • Co den, to jeden úkol. Roztřiďte poštu nebo udělejte pořádek v dokumentech, další den ukliďte záchod, jindy se pusťte do kuchyně, další si naplánujte praní. Důležité je, aby každý z těchto úkolů netrval déle jak půl hodiny. Nastavení rozvrhu úklidu a dodržování časových bloků vám pomůže získat pocit úspěchu a zajistí klidné a uvolněné prostředí, díky němuž budete v noci lépe spát.
  • Pára vás bude bavit. „Přirozený druh čištění, to je ten, kde se nepoužívá žádná chemie. Parní čističe uvolňují i ulpívající nečistoty a mastnoty, horká pára hubí bakterie obvyklé v domácnosti a inaktivuje obalené viry jako např. koronaviry. To vše dokonale hygienicky a bez užití kapky chemie. Parní čističe jsou skvělými parťáky pro různorodé čištění všech tvrdých ploch v domácnosti odolných vodě a teplotě, od koupelny, přes obývák až po kuchyni. Parní čističe ocení rodiče s batolaty či majitelé domácích mazlíčků. A navíc práce s nimi je bude vyloženě bavit. Je to totiž hračka,“ doporučuje Lukáš Rom, Product manager společnosti Kärcher.
  • Dalším motivátorem může být uklízet dle oblíbenosti dané místnosti. Mohou mít pro člověka jiný význam. Například kuchyně může být pro někoho nejdůležitější, protože se zde připravují jídla a schází se zde rodina. Pro jiné může být prioritou čistá ložnice, protože je jakýmsi útočištěm.
  • Každá věc by měla mít své místo. Ať už jde o knihu, pohozenou tužku nebo tělový krém. Cestou, jak zbavit svůj domov chaosu, je organizace.

Pro mnohé je úklid povinností, které by se nejraději vyhnuli, ale trocha úklidu každý den je malá cena za posílení duševního zdraví. Nejenže úklid poskytuje čas na soustředění a uvědomění, ale na jeho konci zůstane domov jako ze žurnálu, a to za to rozhodně stojí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky průzkum, úklid, statistika, česko, karcher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úklid je povinnost, která se musí udělat. Myslí si to 76 procent dotázaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.