Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Čtvrť na Nové Waltrovce oživí hokejovou historii

Na pomezí pražských Radlic a Jinonic se začíná formovat nová městská čtvrť, která přetváří rozsáhlý brownfield v lokalitě Nová Waltrovka. Ulice v této nové čtvrti budou pojmenovány po československých hokejových reprezentantech a mistrech světa z 40. let, kteří za svůj úspěch zaplatili vězením, a to kvůli represím komunistického režimu.

Proces s československými hokejisty, kteří mezi lety 1947 a 1949 získali několik významných titulů, patří k nejvýraznějším procesům padesátých let. Jedenáct reprezentantů v ledním hokeji bylo křivě obviněno z vlastizrady a odsouzeno k vysokým trestům odnětí svobody a k práci v uranových dolech. Milosti jim až v roce 1855 udělil prezident Antonín Zápotocký.

Pojmenování získalo podporu od Prahy 5 i hokejového svazu

Představený návrh na pojmenování ulic získal podporu Místopisné komise rady hlavního města Prahy a následně byl schválen Radou hlavního města Prahy. Toto rozhodnutí pozitivně ocenila také městská část Praha 5, a vedení Českého svazu ledního hokeje vyjádřilo svou podporu pojmenování ulic po třech významných hokejových osobnostech.

„Jde o příběh komunistického bezpráví, který nesmí být zapomenutý. Jsme potěšeni, že ulice na Nové Waltrovce ponesou jména hrdinů z olympiády ve Svatém Mořici a z hokejových šampionátů 1947 a 1949, a věříme, že se na takové adrese bude dobře bydlet i obyvatelům této nové městské čtvrti,“ uvedl Martin Mafka, vedoucí projektového řízení společnosti Penta Real Estate, která čtvrť staví.. „Je to vůbec poprvé, kdy bude vězněným hokejistům vzdána čest tímto způsobem,“ dodal.

Centrální náměstí Nové Waltrovky ponese jméno Augustina Bubníka, zatímco jméno Vladimíra Kobranova bude zdobit ulici v západní části mezi hotelem Zleep a rezidenčními domy. Komunikaci, která spojí Radlickou ulici s plánovanou zástavbou na severním úbočí nad Novou Waltrovkou, bude pojmenována po Václavu Roziňákovi. Nová městská čtvrť tak nejen přináší moderní bydlení, ale také ctí a oživuje historii československého hokeje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Penta Real Estate s.r.o.

Štítky hokej, historie, název ulic Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtvrť na Nové Waltrovce oživí hokejovou historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.