Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pražská zoo hlásí nový přírůstek. Z Rotterdamu přicestoval malý bércoun

Vnitřní expozice pavilonu Afrika zblízka v pražské zoo hlásí nový přírůstek, stal se jím bércoun Petersův. Je to jeden z největších a nejbarevnějších zástupců svého řádu, patří do starobylé skupiny savců Afrotheria, což z něj činí příbuzného hrabáčů, damanů nebo dokonce slonů.

Kvůli příchodu nového návštěvníka musela expozice, ve které ještě donedávna žily komby a křečkomyši, projít proměnou. „Součástí upravené expozice je nyní živá vegetace, pro kterou bylo instalováno na strop mlžení a lampy produkující fotosynteticky aktivní světlo. Bércoun se pohybuje po hluboké vrstvě substrátu vzniklého smícháním písku a zeminy posypané různými materiály – borkou, listím, suchou trávou. Zepředu je expozice částečně krytá fólií s designem trávy," popsala Lenka Pastorčáková z pražské zoo.

Mezi novinky patří také UV lampa a upravená přepouštěcí dvířka, která chovatelům umožňují krmit bércouny, aniž by je rušili. „V evropských chovech je tento druh velmi vzácný – chová jej pouze sedm zoologických zahrad, a to v počtu 24 jedinců. Náš samec se narodil v loňském roce v Rotterdamské zoo, kde byl chov tohoto druhu v evropských zahradách založen. Samici máme přislíbenou ze zoo ve Wroclawi," doplnila Pastorčáková.

Ohodnoť článek

Foto Petr Hamerník, Zoo Praha

Štítky zoo, bércoun, Afrika, Praha, ZOO Praha, Rotterdam, Lenka Pastorčáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo hlásí nový přírůstek. Z Rotterdamu přicestoval malý bércoun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.