Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po 70 letech opět pro lidi. Tachovské náměstí má novou tvář

Déle než rok trvající revitalizace prostranství na úpatí Vítkova vrátila Tachovskému náměstí jeho původní funkci. Náměstí tak začalo sloužit veřejnosti znovu téměř na den přesně 70 let po dokončení výstavby žižkovského tunelu. Nová úprava zohledňuje také původní prvky, součástí náměstí je tak například funkční městská váha. Rekonstrukce začala v létě 2022 a stála téměř 77 milionů korun.

Prostranství nedaleko Husitské ulice začalo v prosinci po 70 letech opět sloužit veřejnosti, téměř na den přesně po dokončení žižkovského tunelu, který měl původně usnadňovat cestu dělníkům ze Žižkova do karlínských továren. Byť tunel i dále usnadňuje každodenní cesty mezi Karlínem a Žižkovem, podle starosty Prahy 3 také necitlivě rozdělil prostor bývalého náměstí. „Vestavba tunelu v roce 1953 předělila necitlivě plochu, která tak fakticky ztratila charakter náměstí. Stávající úprava je návratem k původnímu stavu,“ říká starosta Prahy 3 Michal Vronský (TOP 09).

Hlavní úlohou revitalizace prostranství bylo částečné narovnání terénu a odstranění neupraveného křoví s domkem, kde byly dříve veřejné toalety a zámečnická dílna. Místo popsaného neupraveného prostoru tak vznikl vydlážděný plácek s lavičkami, záhony a zatím malými stromky, které postupem času pokryjí plochu stínem. Podle hlavního architekta nového vzhledu náměstí je prostor navržen také tak, aby zadržel co nejvíce vody v půdě. „Terén má poměrně silný sklon. Snažili jsme se, aby se tu vsakovalo a v souvrství drželo maximum vody, nádrže pod zemí ale nejsou,“ dodává Štěpán Valouch ze studia OVA.

Kousek minulosti v moderním prostoru 

Kromě původního účelu náměstí zohlednil Valouch ve svém návrhu také to, že se místu dříve říkalo Vážák. Na místě totiž dříve stála váha, kterou využívali obchodníci a trhovci. Nyní si tuto původní váhu mohou kolemjdoucí připomenout její menší variantou, která je mimo jiné funkční. Spolu s váhou je součástí vybavení také pítko a pumpa, která dříve stávala před hospodou U Slovanské lípy. Pumpa je nyní zdrojem pitné vody pro všechny. 

Podle starosty Prahy 3 získala městská část revitalizací nové lokální centurm a kvalitní veřejný prostor, kde si lidé mohou popovídat se sousedy nebo kamarády. „Místo je teď důstojnou vstupní branou na Vítkov i pro příchozí z Karlína. Je to víceúrovňová křižovatka mnoha cest a mnoha způsobů dopravy. Dolní Žižkov tím získává nové lokální centrum,“ popisuje výsledek revitalizace Vronský.

Významný podíl na výstavbě mají tamní nadšenci

Myšlenka oživit lokalitu se zrodila již v roce 2009. Na základě architektonických návrhů vznikla iniciativa místních obyvatel, která začala pořádat schůzky s architekty, kteří mají k Žižkovu nějaký vztah. Z původně "nadšeneckých" skic, které architekti vypracovali zadarmo, se tak postupem času stala reálná spolupráce. Na základě výsledků veřejné ankety a doporučení výboru pro územní rozvoj byl pak v roce 2014 vybrán vítězný návrh studia OVA. Celkové náklady na revitalizaci Tachovského náměstí činí necelých 77 milionů korun, přičemž 25,5 milionu korun na projekt přispělo hl. město Praha. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef H. Mysliveček

Štítky Tachovske namesti, revitalizace, Žižkov, Praha

Po 70 letech opět pro lidi. Tachovské náměstí má novou tvář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.