Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo Praha slaví za loňský rok chovatelské úspěchy. Unikátem je mládě luskouna

Za uplynuvší rok se v pražské zoo narodilo dohromady přes dvanáct set mláďat nejrůznějších druhů savců, plazů, ptáků a obojživelníků. I přestože je největší hvězdou mládě luskouna, Šiška, která je prvním odchovaným luskounem v Evropě, nebyl celý rok zdaleka jen o ní. Mezi nové přírůstky patří také třeba mládě koně převalského, ježury australské či želvy ostnité.

Jednoznačně největším loňským chovatelským úspěchem Zoo Praha je podle jejího ředitele narození luskouna krátkoocasého. Jde totiž o prvního odchovaného jedince luskouna v Evropě. Samice Šiška se narodila na začátku února minulého roku v ranních hodinách. Její narození lze označit za milník světového významu. Jak předestřel ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, luskouni jsou dnes nejvíce pašovanými savci světa, především z důvodu poptávky po jejich šupinách na východoasijských trzích. „Význam odchovu Šišky umocňuje skutečnost, že se díky němu podařilo upozornit na problematiku ochrany luskounů. Ti jsou zejména kvůli svým šupinám, které se používají v tradiční čínské medicíně, nejvíce nelegálně obchodovanými savci světa. Šiška se tak stala svého druhu velvyslankyní volně žijících luskounů v srdci Evropy a v určité nadsázce jsme ji začali označovat jako Její Excelenci.“  

Chovatelé zvládli překonat kritická období

Kromě Šišky přibylo do pražské zoo minulý rok také mládě ježury australské. První mládě ježury, které se narodilo již v roce 2021 bohužel uhynulo při přechodu z mateřského mléka na pevnou stravu. Vloni se však chovatelům a veterinářům podařilo toto kritické období překonat a Pýchavka je tak zdravá a nyní váží přes 1,5 kila.  

Vloni se v pražské zoo narodilo také vůbec první mládě koně Převalského. I přestože se již ikonickému koni Převalskému v pražské zoo daří již desetiletí, nenarodilo se až do loňského roku žádné mládě přímo ve výběhu na pražských Dívčích hradech. Malá klisna dostala na křtu od premiéra Petra Fialy jméno Barunka. Fiala výběr jména odůvodnil symbolem dětství, radosti a dospívání. Mimo jiné lze podle něj jméno spojovat například s Barunkou od Boženy Němcové.  

Symbol ochranářské práce zoologických zahrad

Loňskými evropskými unikáty se stala narozená mláďata želvy ostnité. Nejenže se mláďata narodila pouze v Praze, současně došlo narozením také k prvnímu dosažení druhé generace samičí linie po rodičích. Ti byli na začátku století zabaveni v Hong Kongu, kde měli původně mířit na asijské trhy s masem. Mláďata jsou tak symbolem ochranářské práce zoologických zahrad.

Kromě výše zmiňovaných mláďat přibyl do pražské zoo nespočet dalších přírůstků, na které se návštěvníci mohou těšit. Mezi přírůstky, které určitě stojí za zmínku patří také mláďata oblíbených surikat, již desáté mládě dikobraza palawnského a čtyři tučňáci Humboldtovi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Praha

Štítky Zoo Praha, mláďata, luskoun

Zoo Praha slaví za loňský rok chovatelské úspěchy. Unikátem je mládě luskouna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.