Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžař i mladá studentka. Přečtěte si příběhy prvních nakažených koronavirem v Česku

Testy na koronavirus byly v neděli pozitivní ve tří ze třinácti případů. Výsledky přezkoumá laboratoř v Berlíně, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V Nemocnici Na Bulovce jsou hospitalizovaní tři lidé. Dva muži, ročník 1952 a 1976 a mladá Američanka narozená v roce 1999. Všichni do České republiky přijeli z Itálie. Hygienici mapují osoby, se kterými nakažení přišli do kontaktu.

Akademik z Prahy

Prvním ze tří pacientů, u kterých testy prokázaly, že se nakazili koronavirem, je šedesátiletý akademik z Prahy, který vyrazil na konferenci na univerzitu v Udine. Je to pedagog z Technické fakulty České zemědělské univerzity. „My kvůli tomu dnes a zítra (v úterý) rušíme výuku," uvedla mluvčí školy Jana Kašparová. Už v neděli škola uvedla, že neprodleně zavede opatření, která jí doporučí hygienici.

„Po návratu byl v domácí karanténě s tím, že u jednoho z italských kolegů byl potvrzený virus. Proto byl vyšetřen,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při oznamování prvních tří případů nemoci COVID-19 v České republice.

Pacient byl v kontaktu s odborníky už od 26. února, ti mu stanovili domácí karanténu. „Obtíže se mu však stupňovaly, a proto šel na kliniku na Bulovce,“ popsala pro server seznamzpravy.cz Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice.

Praha zatím neplánuje žádná mimořádná opatření kvůli prvním případům koronaviru

V souvislosti s třemi odhalenými případy koronaviru COVID-19 na území České republiky zatím hlavní město neplánuje žádná mimořádná opatření. Magistrát se nechystá uzavírat školy, ani jiná zařízení. Stejně tak je beze změny městská hromadná doprava.

Amatérský lyžař

Amatérský lyžař, kterého přijali lékaři v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, byl převezen do Nemocnice Na Bulovce, kde jsou hospitalozivaní i další dva lidé nakažení koronavirem. Server seznamzpravy.cz uvádí, že jde o otce čtyř dětí, ročník 1976, který se vracel z dovolené v italském městečku Auronzo di Carore u hranic s Rakouskem.

„Cestoval autem s manželkou a čtyřmi dětmi. Ti všichni jsou v domácí karanténě. nemají nyní příznaky nemoci,“ pověděl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a dodal, že členové rodiny budou sledování a testováni.

Pražané se mohou hygieniků ptát na koronavirus. Začaly fungovat dvě speciální linky

Pro Pražany jsou zřízeny nové linky ke korona viru. O víkendu je spustila hygienická stanice. Jsou určeny především pro občany hlavního města, kteří se vracejí ze zimních prázdninových pobytů v rizikových lokalitách Itálie.

Americká studentka z Milána

Hospitalizovaní jsou dva muži a jedna žena. Tou je Američanka, která studuje v Miláně a narodila se v roce 1999. Ta přišla sama do nemocnice v Motole, když si všimla, že se její stav zhoršuje. „Vše pak bylo podle našich pokynů, jak mělo. Lékaři k ní přistupovali jako k potenciálně infekční pacientce, všichni zdravotníci měli při vyšetřování ochranné pomůcky. Tím pádem je riziko nákazy v Motole minimalizováno,“ popsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Od začátku jsme ji posadili stranou, aby nebyla s ostatními pacienty,“ uvedla pro server seznamzpravy.cz hygienička Jágrová. Mladá žena přicestovala do Prahy se stejně starou spolužačkou z Ekvádoru, který má stejné příznaky, ale test na koronavirus u ní byl negativní. Během dneška by test měli lékaři opakovat. Odborníci budou mapovat, s kým se studentka v Česku stýkala.


Všichni tři pacienti hospitalizovaní v pražské Nemocnici Na Bulovce kvůli koronaviru jsou dnes bez příznaků nemoci, nemají teplotu ani kašel. Další kontrolní testy jim odborníci udělají do konce týdne. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, pacienti, příběh, Praha, COVID-19, Česko, Adam Vojtěch, Nemocnice Na Bulovce, ministr zdravotnictví, Itálie, Berlín, pacient, Zdeňka Jágrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžař i mladá studentka. Přečtěte si příběhy prvních nakažených koronavirem v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.