Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tradice, nebo bizár na talíři? Šneci byli v Praze vyhlášenou pochoutkou

Zapomeňte na klobásu z Václaváku nebo „staročeský“ trdelník. Opravdu tradičním pokrmem typickým pro Prahu byli za první republiky šneci. Lidé je považovali za postní jídlo, které konzumovali nejen o svátcích. Zašlou slávu šneků se dnes snaží obnovit některé restaurace, které šneky nabízejí jako vánoční pokrm.

Šneci jako vánoční tradice

Šneci, respektive jejich konzumace, má na českém území dlouhou tradici, která sahá do 16. století, kdy se jednalo o dobře známé jídlo. V Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové jsou ze šneků hned čtyři recepty.

Šneci byli jako postní jídlo za první republiky spjati s Vánocemi, kdy se jejich konzumací zakončovala sváteční procházka o Štědrém dni. Rodiny chodily před večeří do restaurací a lahůdkářství, kde si dopřáli vánoční šneky.

Česká republika by se dala označit za šnečí velmoc. Na českých šnečích farmách se produkují desítky tun šneků, kteří putují do Francie, Španělska nebo Itálie, část produkce je určena i pro domácí trh.

Šnečí maso není tučné a chuť získává díky vývaru

Šnečí maso obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek, není tučné a neobsahuje cholesterol. Chuť šnečího masa je jemná a výraznější aroma získává díky vaření v hovězím nebo kuřecím vývaru.

Tradici vánočních šneků se snaží obnovit některé pražské restaurace. Belgická restaurace Bruxx během Vánoc spotřebuje 6 tisíc šneků, které nabízí zapečené v kerblíkovém másle s česnekem a muškátovým ořechem s domácí bagetou. Na tradiční šneky po pražsku se šunkou, petrželkovým máslem a domácím rohlíkem zve restaurace Brambory na Pankráci. Polévku ze šneků i zapečené šneky nabízí Vinohradský Parlament.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky šneci, jídlo, Vánoce, Praha

Tradice, nebo bizár na talíři? Šneci byli v Praze vyhlášenou pochoutkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.