Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražský městský soud nařídil nové jednání v kauze Čapí hnízdo na únor příštího roku

Pražský městský soud nařídil nové jednání v kauze Čapí hnízdo na 14. a 15. února příštího roku. V plánu má výslech dvou znalců a provedení listinných důkazů. V případu kolem padesátimilionové dotace na stavbu multifunkčního kongresového areálu nedaleko Olbramovic na Benešovsku čelí obžalobě předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soud je oba letos v lednu nepravomocně osvobodil, rozsudek ale v září zrušil Vrchní soud v Praze.

„Hlavní líčení bylo nařízeno na 14. a 15. února 2024 do jednací síně 101 s tím, že na den 14. února 2024 jsou volání dva zpracovatelé znaleckých posudků. Dále bude prováděno dokazování listinami, vše v intencích vyjádřených v odůvodnění zrušujícího rozhodnutí Vrchního soudu v Praze," sdělil mluvčí soudu Adam Wenig.

Doplnil, že předseda trestního senátu Jan Šott se dotázal státního zástupce a obhájců, jestli navrhují nějaké další důkazy. „V současné době žádné další důkazy navrhovány nejsou, přičemž obžalovaní zároveň sdělili, že rozhodnutí, zda budou případně vypovídat, se bude odvíjet od průběhu hlavního líčení," dodal mluvčí.

Andrej Babiš (ANO) ani jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová nedorazili do budovy Městského soudu v Praze, kde soudce Jan Šott vynesl rozsudek v kauze Čapí hnízdo. Ta se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních...

Vrchní soud v září rozhodl, že osvobozující verdikt městského soudu měl nedostatky, které odvolací senát nemohl sám napravit. Soudu nařídil mimo jiné provedení důkazů, které je třeba doplnit. Postup Šottova senátu při zpracování důkazů pak odvolací soud shledal „nepřesvědčivým, nedůsledným a neúplným".

„Některé důkazy nebyly vůbec provedeny, jiné nebyly zapracovány v hodnotící části rozsudku, byť provedeny byly. Sem spadá i nezohlednění všech důkazů v celém jejich komplexu, kdy se soud zabýval jen některými časově omezenými úseky celého projektu, aniž by jej zasadil do všech souvislostí, které jej dotvářejí a je třeba jim věnovat náležitou pozornost," uvedla v listopadu mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová v tiskové zprávě.

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) dnes u soudu přednesl závěrečnou řeč v kauze Čapí hnízdo. Promluvila i druhá obžalovaná, Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soud v případu kolem padesátimilionové dotace na stavbu...

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Nagyovou viní žalobce z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiše z pomoci k dotačnímu podvodu. Oba obžalovaní vinu opakovaně odmítli.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky soud, Čapí hnízdo, Andrej Babiš, jednání

Pražský městský soud nařídil nové jednání v kauze Čapí hnízdo na únor příštího roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.