Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Historický statek v Bohnicích poškodil noční požár. Komunitní centrum ruší program

Požár v kuchyni poškodil v noci na dnešek památkově chráněný Statek Vraných ve starých Bohnicích v Praze 8, v němž působí Bohnické komunitní centrum. Oheň způsobil škodu zhruba jeden milion korun, příčina požáru se vyšetřuje, informoval ráno mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Spolek Bohnice žijí, které komunitní centrum provozuje, musel kvůli požáru zrušit program připravený v usedlosti pro nadcházející dny.

Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjely k požáru v kuchyni komunitního centra krátce po jedné hodině ráno. "Požár zničil kuchyňku, zplodiny hoření poškodily malbu stěn a stropu v několika místnostech. Hasiči museli zlikvidovat i skrytá ohniska požáru v mezistropí památkově chráněné budovy," uvedl Kavka.

„Bohužel máme pro vás velmi smutnou zprávu. V noci z 9. na 10. prosince vyhořel statek Vraných (respektive obytná budova, kterou jsme provozovali). Musíme tedy zrušit veškerý program, který se na statku měl v nejbližší době dít," oznámil spolek Bohnice žijí na svém webu.

Statek Vraných byl postaven na počátku 18. století ve stylu selského baroka, v 70. a 90. letech minulého století prošel rekonstrukcí. Nyní slouží jako prostor pro setkávání místních obyvatel a k pořádání kulturních akcí. Budova je součástí vesnické památkové zóny Staré Bohnice a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Patří hlavního městu, které ho za symbolický nájem pronajímá spolku Bohnice žijí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky požár, památky, Praha, Bohnice, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický statek v Bohnicích poškodil noční požár. Komunitní centrum ruší program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.