Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé se loučí s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta

Dnešní pohřeb Karla Schwarzenberga probíhá v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze na Hradčanech od dvanácti hodin. Samotného pohřbu se účastní také prezident Petr Pavel. Vstup do katedrály je z kapacitních a bezpečnostních důvodů omezen pouze na pozvané hosty. Pro veřejnost je přístupná část II. nádvoří, I. nádvoří a na Hradčanském náměstí je možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce.

Uzavřená rakev s urnou byla přístupná veřejnosti od 6.12 do 8.12. v řádovém kostele Panny Marie pod řetězem, a to vždy od 12 do 22 hodin. Poslední takto vystavená rakev v tomto kostele byla rakev s ostatky císaře Karla IV. Čestnou stráž tvořili vojáci Hradní stráže a členové Skautského hnutí.

Mši slouží pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebruje mons.Tomáš Halík, pomocný biskup pražský Václav Malý, páter Ladislav Heryán a další biskupové.

„Obětní dary ponesou dlouholetí nejbližší spolupracovníci Karla Schwarzenberga Marcela Dvořáková, Michael Pastorek a Filip Štědrý. Čtení přednese synovec Ferdinand, přímluvy přečtou Terezie Radoměřská a Miroslav Kalousek. Smuteční řeč povede prezident Petr Pavel. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg,“ popisuje oficiální tisková zpráva. 

Součástí pohřbu bude i průvod z katedrály. Průvod se na cestě z katedrály zastaví u Schwarzenberské kaple, zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Rakev z katedrály vyprovodí smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže, zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, jednoho z největších českých vojevůdců, který stát v čele vítězných spojeneckých vojsk v bitvě u Lipska proti Napoleonovi. Smuteční marš naposledy zazněl na pohřbu královny Alžběty II. Následně průvod opustí katedrálu. Rakev bude naložena do vozu, v doprovodu policejních motocyklů se krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí, krokem projede okolo Černínského paláce a v doprovodu policejního vozu bude převezena na Orlík.

Schwarzenbergovéa katedrála sv. Víta

Schwarzenbergové mají ke katedrále sv. Víta blízký vztah, v katedrále je socha pražského arcibiskupa Bedřicha Schwarzenberga, Jan Nepomucký, jehož stříbrná tumba s prosklenou rakví leží na pravé straně katedrály je patronem rodu Schwarzenbergů. Na oltáři ve Schwarzenberské kapli v katedrále jsou erby Schwarzenbergů a Fürstenbergů, rodičů Karla Schvarzenberga a také vitrážové okno s vyobrazením právě sv. Jana Nepomuckého a schwarzenberským erbem. Karel Schwarzenberg také přispíval na výstavbu svatovítských varhan, jejich instalací má být symbolicky završeno dokončení celé katedrály.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Markéty Pekarové Adamové

Štítky pohřeb, Karel Schwarzenberg, katedrála

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

To, že se pohřbu fašistického potomka zúčastní místní pátá kolona, nebylo pochyb. Ale že se najde tolik otroků, kteří dobrovolně přijdou vzdát hold svému Pánovi, jehož předci vykořisťovali jejich předky, je udivující...

Sobota, 9. prosince 2023, 21:19Odpovědět

Lidé se loučí s Karlem Schwarzenbergem v katedrále sv. Víta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.