Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Park v Podolí nově nese název slavného architekta Antonína Engela

Zelené prostranství jižně od Podolské vodárny nese nově jméno proslulého architekta Antonína Engela. K jeho pracím patří mimo jiné i Podolská vodárna, památkový skvost Prahy 4 postavený ve stylu tzv. monumentálního klasicismu. Název park Antonína Engela schválila Rada hlavního města Prahy na návrh magistrátní místopisné komise. Samotný podnět ale vyšel od občana z Podolí.

Smaltovaná cedule s názvem park Antonína Engela byla symbolicky umístěna na rohu Podolské vodárny ve středu 6. prosince 2023.

„Jsem velmi rád, že jsem jako člen magistrátní místopisné komise, která mimo jiné rozhoduje o pojmenování nových ulic či přejmenování těch existujících, mohl svým úsilím naplnit přání podolských občanů, kteří Engelákem nazývají toto prostranství už od nepaměti,“ uvedl v tiskové zprávě Tomáš Hrdinka (ANO 2011), radní pro životní prostředí a místní Agendu 21.

Antonín Engel se narodil v roce 1879 v Poděbradech, ale jeho celoživotní dílo je spojeno s Prahou. Jeho stavby jsou solidní, osobité a nadčasové. Svým dílem inspiroval novou generaci architektů. Byl nejen vynikajícím architektem, ale také skvělým urbanistou a v neposlední řadě respektovaným profesorem a teoretikem.

Podnět vyšel od občanů

Samotnému pojmenování parku předcházela poměrně dlouhá a trnitá cesta, která trvala přes tři roky. Podnět ke změně podal před více než třemi roky Martin Utracki, obyvatel Podolí. Následně podal radní Hrdinka žádost o pojmenování parku magistrátní místopisné komisi, která udělení souhlasu podmínila revitalizací parku včetně opravy rozbité komunikace. 

Investice byla naplánována do rozpočtu městské části na rok 2022 a po opravě komunikace a úpravách zeleně, dala v létě magistrátní komise pojmenování zelenou. Letos byla v parku také nově vyseta květnatá louka.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha 4

Štítky park, Praha 4, Podolí, architekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Park v Podolí nově nese název slavného architekta Antonína Engela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.