Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Vánoční strom na Staroměstském náměstí svítí, trhy jsou zahájeny

Dnes v půl páté byl slavnostně rozsvícen vánoční strom na Staroměstském náměstí. Současně byly oficiálně zahájeny vánoční trhy, které v centru Prahy budou až do 6. ledna. Rozsvěcení stromku první adventní víkend je již dlouholetou tradicí, na Staroměstském náměstí se jako každý rok sešel dav lidí, kteří si chtějí užít vánoční atmosféru.

Letošní stromek přicestoval na Staroměstské náměstí z z obce Pertoltice na Liberecku. „Po svátcích strom dostane nový život, kdy jeho dřevo poslouží v rámci žákovské truhlářské výroby pro dobrou věc. Jsem rád, že můžeme společně podpořit tuto krásnou tradici a oslavit Vánoce v srdci našeho hlavního města,” uvedl v tiskové zprávě radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza.

Letos je na prvním místě ekologie

Tématem letošních Vánoc v centru Prahy je ekologie. Tomu odpovídají i ozdoby: 60 metrových vánočních hvězd, které strom zdobí, jsou letos poprvé vytištěné na 3D tiskárně z recyklovatelného plastu. Kromě nic jsou na stromku červené a zalté koule, 11 kilometrů světelných řetězů a 100 tisíc LED žárovek.

Ekologičtější je také letošní jednorázové nádobí: Kelímky, příbory a brčka jsou plně rozložitelné a na koších přibyly sběrače na použité kelímky.

Ikonická pohádka o Popelce slaví 50 let

Celková výzdoba náměstí se opírá o populární vánoční pohádku Tři oříšky pro Popelku, která letos slaví 50 let. „Ke štědrovečerní atmosféře českých domovů neodmyslitelně patří pohádka Popelka. Letošní výročí jsme zakomponovali do konceptu Vánoc a odpovídající tradiční symboly Vánoc ozvláštnili motivy z pohádkové Popelky. Rádi bychom přispěli k pocitu vzájemnosti, domov každého z nás může být domovem všech,“ říká Eva Poláčková, jednatelka společnosti Decoled, která se postarala o výzdobu trhů.

Podívejte se, jak slavnostní rozsvícení stromku vypadalo:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto praha.eu, Josefína Báčová

Štítky Vánoce, advent, strhy, strom, Staroměstské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renata Halenová

opět krása a těším se až se také příjdu s manželem podívat

Pondělí, 4. prosince 2023, 14:26Odpovědět

Libor Burian

Snad to nestavěli ti co jim spadl a trefil člověka.

Středa, 6. prosince 2023, 18:32Odpovědět

VIDEO: Vánoční strom na Staroměstském náměstí svítí, trhy jsou zahájeny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.