Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rakev s Karlem Schwarzenbergem bude příští týden vystavena pro veřejnost

Rakev bývalého šéfa diplomacie, poslance a senátora Karla Schwarzenberga bude pro veřejnost vystavena v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem od středy 6. prosince do pátku 8. prosince vždy od 12:00 do 22:00. Čestnou stráž u uzavřené rakve budou držet skauti a členové armády, sdělil dnes Suverénní řád Maltézských rytířů. Poté budou ostatky převezeny do katedrály svatého Víta na sobotní pohřeb se státními poctami.

Místo květin si Schwarzenberg přál dary na obranu Ukrajiny

Kostel je součástí areálu, kde maltézský řád sídlí od 12. století. V roce 1378 zde bylo před pohřbem vystaveno i tělo českého krále Karla IV., kterého mezi své předky počítá i rod Schwarzenbergů, uvedl řád v tiskové zprávě. Podle parte si Schwarzenberg přál místo květin dary na obranu Ukrajiny a pro řád Maltézských rytířů, který se věnuje charitativní činností. Přispívat bude možné přímo na místě, organizátoři pak žádají, aby smuteční hosté v kostele nezapalovali svíce.

Rod Schwarzenbergů je s katolickým řádem duchovně propojen od počátků působení Schwarzenbergů v Českých zemích v roce 1650. Jeho rodinní příslušníci se tradičně stávali členy řádu. Otec zesnulého politika Karel získal v roce 1959 titul prezidenta regentské rady českého velkopřevorství. „Ze svého titulu získával nové členy v exilu a provedl maltézský řád úskalími německé okupace a komunistického režimu," uvedl řád. Zesnulého českého diplomata a politika označuje řád za velkého podporovatele a přítele.

Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne

Posláním řádu je především pomoc lidem v nouzi. Maltézští rytíři působí mezinárodně, ale na úrovni jednotlivých států vystupují samostatně. V Čechách naplňují své poslání mimo jiné prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc a dobrovolnické organizaci Česká maltézská mládež. Řád je také zřizovatelem tří škol.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Po pohřbu se uskuteční 16. prosince slavnostní rekviem, tedy zádušní mše, ve Vídni v katedrále svatého Štěpána. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Hilšer, síť X

Štítky diplomacie, církve, Schwarzenberg, pietní, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakev s Karlem Schwarzenbergem bude příští týden vystavena pro veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.