Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Praze by měla brzy vzniknout dvě až tři nová centra pro závislé, říká předseda protidrogové komise Bém

V Praze by měla v dohledné době vzniknout dvě až tři nová kontaktní centra pro drogově závislé, bez rozšiřování sítě adiktologické pomoci není možné řešit problém koncentrace uživatelů drog pouze na několika místech. V diskusi o problému s drogově závislými v Praze 5 to řekl předseda protidrogové komise hlavního města a bývalý primátor Pavel Bém (ODS). Pro nová centra se snaží najít místa a prosadit je u vedení Prahy.

Setkání se uskutečnilo kvůli peticím, které sepsali obyvatelé Barrandova a okolí smíchovského parku Na Skalce kvůli nárůstu počtu drogově závislých. Minulé vedení Prahy 5 po tlaku místních obyvatel vypovědělo loni nájem kontaktnímu centru pro drogově závislé Progressive v Mahenově ulici, nyní v městské části funguje ještě centrum Sananim v ulici Na Skalce.

„Barrandov byl vždycky bezpečné a příjemné místo k životu, za poslední zhruba dva roky pozorujeme nárůst počtu opilců, lidí bez domova a uživatelů drog," řekla na dnešním setkání zástupkyně petentů Tereza Vránová z Barrandova.

Filip Pavlíček za obyvatele okolí centra Sananim uvedl, že bezpečnostní situace je problematická i kvůli blízkosti základní školy. Děti se podle něj bojí přilehlým parkem chodit.

Městu se dlouhodobě nedaří najít pro nová zařízení místa

Rozvoj kontaktních center, která závislým nabízejí výměnu stříkaček a zdravotní či psychologickou pomoc, má na starosti pražský magistrát. V roce 2022 tehdejší vedení města schválilo zvýšení počtu center ze současných dvou na alespoň devět. Městu se však zejména kvůli odporu místních radnic dlouhodobě nedaří najít pro nová zařízení místa.

Bém dnes řekl, že předsedou protidrogové komise se stal právě kvůli uzavření centra Progressive v Praze 5, protože sám ve druhém místním centru organizace Sananim působí jako psychiatr. Doplnil, že jeho ambicí je u vedení města prosadit do půl roku vznik jednoho provizorního centra a poté dalších dvou. Zároveň by rád otevřel takzvanou aplikační místnost, kde by závislí mohli v kontrolovaných podmínkách drogu užívat. To je podle něj v jiných evropských městech běžné, ale v České republice to naráží na legislativu.

Bém byl pražským primátorem v letech 2002 až 2010. Do předčasných voleb v roce 2013 byl poslancem za ODS, v letech 2004 až 2008 byl místopředsedou strany. Po několika kontroverzích se z politiky stáhl a vrátil se ke své původní profesi odborníka na protidrogovou problematiku.

Denně přijde i dvě stě klientů

Bém na úterní debatě uvedl, že 85 procent drogově závislých tvoří lidé s traumaty z dětství a jde o nemocné lidi. To s odkazem na své zkušenosti potvrdil i vedoucí smíchovského centra Sananim Josef Šedivý. „Za jejich životním příběhem dost často stojí opravdu kruté věci, které se jim děly v dětství," řekl Šedivý. Dodal, že jeho centrum je po uzavření Progressivu hluboko za hranou únosné kapacity. Dříve podle něj zařízení obsloužilo 80 klientů denně, nyní je to 140 a někdy i 200 klientů. „Jediné, co se dá dělat, je samozřejmě otevřít nějaká další kontaktní centra," míní.

Starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) doplnila, že i když statisticky se počet přestupků a trestných činů v této městské části nezvyšuje, pocit bezpečí obyvatel a zachování pořádku v ulicích je zásadní. „Myslím, že by k problému mělo přistoupit koncepčně, a to nejen z pohledu Prahy 5, ale celého hlavního města," řekla Šimková.

Místostarostka Monika Shaw Salajová (SEN 21) dodala, že radnice posílila sběr infekčního materiálu a připravuje tendr na pracovníky, kteří by měli na starosti udržování pořádku v problémových místech. S ohledem na nedostatek kontaktních center by podle ní měl na potřebné aktivity městské části přispět magistrát.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drop In

Štítky kriminalita, drogy, debata, Pavel Bém, magistrát, koordinátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Problém lze vyřešit jednoduše, viz Indonésie - zastřel si svého dealera, kterým by měl být veškerý obsah, který u nich najdou, ihned na aplikován, a tělo zpopelněno do 12h. A politici, kteří tuto svoloč podporují, zavřít za ohrožování státu na 10,15, 20...let o chlebu a vodě; do dvou let by bylo po problému.

Neděle, 10. prosince 2023, 10:58Odpovědět

V Praze by měla brzy vzniknout dvě až tři nová centra pro závislé, říká předseda protidrogové komise Bém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.