Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vysokoškoláci budou stávkovat za klima. Protest vyvrcholí v pátek na Národní

Někteří vysokoškoláci budou tento týden stávkovat kvůli klimatické krizi, která se podle nich zhoršuje. Chtějí upozornit na neudržitelnost ekonomiky postavené na nekonečném růstu a zahájit společenskou debatu. Do stávky se podle organizátorů z hnutí Univerzity za klima zapojí nižší tisíce studentů. Součástí stávky budou debaty i přednášky. Zakončí ji průvod Prahou v pátek 17. listopadu, kdy si Česko připomíná sametovou revoluci. Zástupci studentského hnutí to dnes řekli novinářům.

Protestující chtějí schválení klimatického zákona, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky

„My tou stávkou chceme především otevřít společenskou debatu nad tím, jestli ten systém, ve kterém teď žijeme, už není vyčerpaný, jeho dopady na klima, ale i na životy lidí nejsou dobré a chceme mluvit o alternativě, která je demokratičtější, udržitelnější a spravedlivější," řekl Jan Voves z Univerzit za klima.

Protestující chtějí, aby byl schválen klimatický zákon, který by zajistil kontinuitu české klimatické politiky. Zároveň požadují zavedení občanských shromáždění a to, aby se ekonomika posuzovala podle jiného údaje, než je HDP (hrubý domácí produkt). Jedná se podle nich o zastaralý ukazatel, který nebere v potaz limity planety, naplňování základních lidských potřeb ani distribuci bohatství ve společnosti.

„Klimatická krize je největší hrozba současnosti. Minulý rok jenom tady v Evropě zemřelo, a to jenom jedním tím problémem způsobeným klimatickou krizí, na následky vln veder 60 tisíc lidí,“ řekla Tereza Martinovská z Univerzit za klima. „My 17. listopadu navazujeme také na studentské požadavky právě z listopadu 1989," dodala. Organizátoři protestu podle ní chtějí oživit odkaz požadavků sametové revoluce, které směřovaly například k důstojnému bydlení pro mladé rodiny, ochraně životního prostředí či dostupné zdravotní péči. Tyto požadavky podle Martinovské dosud nebyly naplněny.

Praze se zapojí osm fakult Univerzity Karlovy

Protest se bude konat v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Pardubicích. Podle zástupců hnutí se zapojí 21 fakult z devíti univerzit. Například v Praze se zapojí osm fakult Univerzity Karlovy, mezi nimi například filozofická (FF), matematicko-fyzikální (MFF), přírodovědecká (PřF) nebo pedagogická (PedF). Součástí stávky je i České vysoké učení technické v Praze a umělecké vysoké školy.

Stávkující studenti se nebudou účastnit výuky, místo toho budou na fakultách pořádat přednášky, workshopy a debaty. Studenti budou na některých fakultách i přespávat, ve středu na MFF, FF a FHS UK, ve čtvrtek na FF UK.

Například na FF budou mít stávkující studenti na přespávání vyčleněné místnosti. „Vedení FF UK považuje nocování v budově FF UK za nijak nepřispívající udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti," uvedla fakulta na svém webu. Zveřejnila také pravidla, která musí stávkující dodržovat.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzity za klima

Štítky školy, stávka, klima, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Doufejme že zahodí své IPhony, přstanou doma topit, svítit, jezdit čímkoliv, a především přestanou jíst, neboť drtivá většina jejich jídla je zpracována pomocí špinavé energie, se kterou se zabíjí zvířata, a zpracovávají zemědělské produkty... :-D Ale na to asi "učenci" ještě nepřišli...

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 09:35Odpovědět

Hana N

Kolik lidí z MatFyzu, Přírodovědy a ČVUT bude stávkovat? Asi ti, co se špatně učí. Že filozof nechápe přírodní vědy je jasné, proto dělá filozofii....A jak to dopadne, když absolventi humanitních věd kecají do nařízení a ta pak popírají přírodní zákony, vidime v EU a jejím green dealu. Klima se mění, odjakživa...a lidi, tedy Evropa, to opravdu nezmění.

Středa, 15. listopadu 2023, 07:37Odpovědět

Vysokoškoláci budou stávkovat za klima. Protest vyvrcholí v pátek na Národní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.