Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jakost vody se v posledních desetiletích zlepšila, říká mluvčí povodí Vltavy

Voda v českých řekách je podle mluvčích jednotlivých povodí výrazně čistší než ve druhé polovině minulého století. Některé toky v Česku jsou však i nadále silně znečištěné. Podle odborníků jsou na vině klimatické extrémy, ale i nedostatečné čištění odpadních vod. Do řek se dostávají farmaka, a to primárně z léků. Už tradičním rizikem jsou sloučeniny fosforu a dusíku.

„Jakost vody se v průběhu posledních desetiletí zlepšila především díky spuštění více čistíren odpadních vod do provozu,“ tvrdí mluvčí Vltavy

Voda v českých řekách nejvíc trpěla v 60. a 70. letech minulého století, kdy proběhl nástup intenzivního zemědělství. Pracovníci v zemědělství začali používat toxická chemická hnojiva. Výrazné zlepšení přišlo až v devadesátých letech.

„K největšímu poklesu znečištění na Labi docházelo v průběhu devadesátých let minulého století omezením nebo zrušením některých výrob s nadměrným poškozováním životního prostředí,“ uvedla k situaci ve zprávě pro novináře tisková mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

„Lze konstatovat, že jakost vody se v průběhu posledních desetiletí zlepšila především díky spuštění více čistíren odpadních vod do provozu,“ potvrdil v tiskové zprávě mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

(NE)OBYČEJNÍ: Jaké je být převozníkem na Vltavě? Přečtěte si Honzův příběh

Honza pracuje jako převozník na Vltavě. Potkali jsme se na přívozu z Císařské louky na Výtoň. Během odpoledne jsme probrali nejen jeho cestu přes Seychely zpět do České republiky, ale hlavně problematiku přívozů. Pokud vás zajímá, proč je zakázán...

Znečištěné bývají spíš menší řeky

V Česku stále najdeme toky se silně znečištěnou vodou. Typicky se jedná o menší říčky s nižším průtokem, do kterých proudí odpadní vody z přilehlých obcí. Podle Českého hydrometeorologického úřadu jsou menší toky znečištěné i kvůli teplejšímu a suššímu klimatu. Situace je v tomto ohledu nejhorší na Jižní Moravě.

Množství dusíku a fosforu v řekách pomáhá snižovat kvalitní čištění, přesto si odborníci musejí poradit s dříve neřešenými riziky. Tím jsou farmaka, která se do řek dostávají ze zbytků léčiv či antikoncepce. „Mnohé znečištění je zatím natolik nové, že na ně nejsou přizpůsobeny ani velké moderní čistírny. Jedná se právě o farmaka, domácí chemii, kosmetické a hormonální přípravky či mikroplasty,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Odborníci upozorňují, že i malé množství takových látek v řece může ohrozit správný vývoj a reprodukci ryb, větší je pak dokáže usmrtit. Pro člověka představuje riziko například výskyt antibiotik v tocích. Ten by v budoucnu mohl přispět k rozvoji bakterií, které budu proti jejich účinkům rezistentní.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky voda, kvalita vody, Vltava, Labe, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Určitě už je to lepší,ale stále máme na čem makat,asi tak!!!!!!!!!!!

Úterý, 7. listopadu 2023, 01:00Odpovědět

Jakost vody se v posledních desetiletích zlepšila, říká mluvčí povodí Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.