Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Praha začne sbírat gastroodpad domácností. Vyvážet ho bude až do Mladé Boleslavi

Hlavní město v rámci pilotní projektu začne v osmi městských částech svážet gastroodpad, tedy kuchyňské zbytky. Testování bude probíhat rok a půl a vyjede na dva miliony. Zpracovat odpad ale nezvládne, chybí totiž zařízení, které by ho dokázalo kvalitně využít. Vozit ho proto budou třeba i do Mladé Boleslavi.

„Budeme spouštět pilotní projekt svozu gastroodpadu pro domácnosti, kterého se zatím bude účastnit osm městských částí,“ infromovala na tiskové konferenci náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Svoz zajistí akciová společnost hlavního města Pražské služby, bude trvat rok a půl a předpokládáná cena je dva miliony korun. „Ze zjištěných dat pak budeme vycházet v rámci celopražského svozu gastroodopadu,“ dodala Komrsková.

Gastroodpad jsou znečištěné kuchyňské zbytky, bioodpad, který nelze využít v kompostárnách. V bioplynové stanici ho ale lze přeměnit na bioplyn a po vyčištění na biometan. Ten poslouží stejně jako zemní plyn. Bioplynovou stanici ale Praha dosud nemá, zřídit ji chce v čtyřicet kilometrů vzdáleném Chrástu u Poříčan a to do roku 2026. Město tam koupilo za 159 milionů stanici, která zatím funguje jako zemědělská, upravit ji slíbila do tří let.

Podle Komrskové tak gastroopad odpad poputuje třeba do Mladé Boleslavi, kde bioplynovou stanici nedávno otevřeli a Pražské služby s ní mají smlouvu.

Sdílené popelnice umístí do rodinných zástaveb v městských částech Běchovice, Dolní Počernice, Dubeč, Koloděje, Kolovraty, Klánovice, Nedvězí a Újezd nad Lesy.

„Byla to poměrně dlouhá jednání s těmito městskými částmi, jsou tam různé negativní konotace ze strany občanů. Věřím, že kampaní, která probíhala, se to podařilo odstranit,“ zmínila Komrsková. 

Ohodnoť článek

Foto Pražské služby

Štítky Pražské služby, gastroodpad, bioplynová stanice, test, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha začne sbírat gastroodpad domácností. Vyvážet ho bude až do Mladé Boleslavi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.