Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Politici si v Praze připomněli vznik republiky. Pavel vlajkou srazil čepici členovi Hradní stráže

K dnešní příležitosti 105. výročí vzniku samostatného Československa se prezident Petr Pavel zúčastnil několika slavnostních událostí. Mezi nejvýznamnější patřil pietní akt u Národního památníku na Vítkově, jmenování nových generálů a složení věnců na Hradčanském náměstí u sochy zakladatele Československé republiky, Tomáše Garrigua Masaryka. Kromě prezidenta se akcí zúčastnili také další významní politici jako například předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS), premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Výročí 105 let od vzniku Československa si dnes u Národního památníku v Praze na Vítkově připomněli politici včetně prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy, zástupci armády i váleční veteráni. Položili věnce u hrobu Neznámého vojína a uctili památku padlých vojáků minutou ticha. Součástí tradičního ceremoniálu byl i přelet vojenských vrtulníků a stíhaček Gripen.

„Je třeba cítit vděčnost, ale také odpovědnost"

Fiala v rozhovoru s novináři uvedl, že celá současná Česká republika je postavena na tradicích první republiky. „Měli bychom kromě vděčnosti cítit také zodpovědnost za to, co máme, abychom to udrželi. Abychom prosperující svobodnou zemi předali dalším generacím", řekl. Ve světě je podle něj mnoho situací a válek, které přímo či nepřímo ohrožují Evropu. Zmínil konflikt na Ukrajině nebo v Izraeli.

Také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) upozornil na to, že svoboda a samostatnost nejsou samozřejmostí. Mezi těmi, kteří suverenitu států narušují, zmínil například Rusko či „různé teroristy", kteří útočí na svrchované státy.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že Československo vznikalo na ideálech svobody a demokracie. Podle ní bychom si i dnes měli těchto hodnot vážit. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že „československý stát vznikal i tak, že nynější část Ukrajiny byla součástí naší země. S touto zemí nás tak pojí velká historická minulost". Připomněla tak Podkarpatskou Rus, která se stala součástí nové Československé republiky po první světové válce. Dnes je toto území součástí Ukrajiny.

Prezident bral své faux paux s lehkostí

Pavel během pietního aktu na Vítkově k dnešnímu dni propůjčil praporu podpory nasaditelných sil bojový prapor. Prezident při předávání praporu trefil žerdí jednoho z členů Hradní stráže a shodil mu čepici. Zasažený voják zůstal stát v pozoru a nedal na sobě nic znát. Pavel se mu později na síti X omluvil: „Cítím potřebu se alespoň touto cestou omluvit za fyzickou, případně psychickou újmu příslušníkovi Hradní stráže zasaženému bojovým praporem při ceremoniálu na Vítkově. Rozhodně nešlo o snahu zpestřit novým prvkem standardní vojenskou proceduru. Prostě jsem jen podcenil hmotnost", uvedl prezident.

Pietní akt na Vítkově trval zhruba půl hodiny. Zakončil ho pochod jednotek, během kterého přeletěly nad památníkem dva stíhací letouny Gripen a také tři vojenské helikoptéry.

Mezi další události 105. výročí vzniku samostatného Československa patřilo také jmenování nových generálů prezidentem. Celkem byli dnes jmenováni dva noví brigádní generálové ve výslužbě, dva generálmajoři a dvanáct brigádních generálů. Povýšení se dočkali například i náčelník Vojenské policie Jiří Roček, ředitel pražských policistů Petr Matějček, náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Petr Ošlejšek či ředitelé dvou věznic. Jmenování nových generálů na Pražském hradě je tradiční součástí oslav Dne vzniku samostatného československého státu, oslavy vrcholí večer udílením státních vyznamenání.

Poctu přišli Tomáši Garriguovi Masarykovi složit i zástupci univerzit

„V minulosti jsem měl několikrát příležitost stát na vaší straně a proto vím, co všechno to obnáší, než se člověk k této události dostane", uvedl dnes prezident a bývalý voják Pavel. Ten do výslužby odešel v hodnosti armádního generála.

Pavel u příležitosti 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky také položil věnce na Hradčanském náměstí a uctil památku zakladatele Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka. Masarykovi dnes složili poctu také politici a rektoři vysokých škol. Mezi dorazivšími rektory byli například rektor Škoda Auto Vysoké školy a bývalý místopředseda vlády Pavel Mertlík, rektor ČVUT Vojtěch Petráček nebo rektorka Akademie múzických umění v Praze Ingeborg Radok Žádná.

„Jsem rád že rektoři dnešní návštěvou Pražského hradu dali najevo, že jsou přesvědčeni, že žijeme v demokracii, kde máme slušného prezidenta a kde máme slušně fungující instituce, Parlament, Senát a Poslaneckou sněmovnu, a kde vláda dělá zahraniční politiku, za kterou se nemusíme stydět", prohlásil předseda Senátu Vystrčil.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Senát Parlamentu ČR

Štítky 28. říjen, prezident, Pavel, politici, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Englic

To máme presidenty! Jeden opilec non plus ultra, druhý krade propisky, třetí zase objímá stromy, další je ješitné nemehlo.

Neděle, 29. října 2023, 17:30Odpovědět

Martin Vaněk

Vlastizrádci v jedné řadě...; a vyznamenat agenta CIA Uhdeho - tomu říkám bizár na entou. (i když, možná jde o nový kolorit v této kolonii - dvojití či trojití agenti se vyznamenávají navzájem, a údajné oběti režimu přebírají beze studu řády z rukou těch, kteří tomu režimu oddaně sloužili...)

Sobota, 28. října 2023, 23:39Odpovědět

Politici si v Praze připomněli vznik republiky. Pavel vlajkou srazil čepici členovi Hradní stráže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.