Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V neděli si pospíme o hodinu déle, čas se mění za zimní

V noci ze soboty na neděli si pospíme déle, čeká nás totiž změna z letního na zimní čas. Hodiny si tuto neděli ráno posuneme ze třetí na druhou hodinu. Zrušení změny řešila i Evropská komise, Evropská rada se na společném názoru zatím nedohodla.

V neděli se čas posune z třetí hodiny ranní zpátky na druhou hodinu. V Praze bude tato změna prováděna na všech veřejných hodinách automaticky a dálkově. Tato dálková kontrola neumožňuje pouze vzdálenou synchronizaci času, ale také kontrolu stavu ciferníků, funkčnost hodin nebo jejich osvětlení. 

Změna času rozděluje národ na dvě skupiny. Zatímco jedna považuje přetáčení hodinek za nesmysl a za zbytečnou záležitost, druhá skupina by v zajetých kolejích zůstala. V roce 2018 proběhl v rámci Evropské unie průzkum, ve kterém se 84 % ze 4,6 milionu respondentů vyjádřilo, že jim střídání vadí.

Evropská komise na základě tohoto průzkumu poslala do Evropského parlamentu a Rady návrh na jeho zrušení. To by znamenalo, že by během roku platil pouze jeden čas. Návrh se však posunul pouze do roku 2019, od té doby rada zatím v této věci nedospěla ke společnému postoji.

Pokud by se zrušil letní čas a byl by ponechán pouze ten zimní, jak tomu bylo v minulosti, letní čas byl poprvé zaveden v roce 1916, znamenalo by to v létě svítání již před čtvrtou hodinou ranní a západ Slunce před osmou hodinou večerní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto lui.cz

Štítky čas, změna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V neděli si pospíme o hodinu déle, čas se mění za zimní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.