Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Poláci od rána volí, zájem na ambasádě v Praze je velký

V dnešních polských parlamentních volbách mohou Poláci svůj hlas odevzdat i na dvou místech v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Na polské ambasádě ve Valdštejnské ulici v Praze 1 je o volby zájem, lidé čekali na ulici již před otevřením volební místnosti v sedm ráno a zhruba do půl deváté jich dorazila asi stovka. Polští voliči dnes rozhodnou o složení 460členného Sejmu, dolní komory parlamentu, a 100členného Senátu. Kromě toho volí i v referendu, které prosadila národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost.

V Praze mohou Poláci žijící v České republice a polští turisté s voličským průkazem svůj hlas odevzdat na ambasádě a také na polském konzulátu v Truhlářské ulici. Na Moravě mohou k urnám na konzulátech v Brně a Ostravě. Hlasování skončí dnes v devět večer, Poláci na rozdíl od České republiky volí jen v jednom dnu.

Polská konzulka Katarzyna Rytko-Bednareková sdělila, že v Praze se k volbám zaregistrovalo 2460 voličů. Podle Českého statistického úřadu v Praze loni trvale žilo 3359 polských občanů. „Je třeba vzít v úvahu, že někteří lidé budou volit s voličským průkazem, hlavně turisté, kteří nemají povinnost se předem registrovat," dodala konzulka. Na Moravě se pak podle generální konzulky Polské republiky v Ostravě Izabelly Wołłejko-Chwastowiczové zaregistrovalo v Brně a Ostravě zhruba po 300 voličích.

V budově polské ambasády v Praze je podle místopředsedy volební komise Dariusze Piotra Blaszczyka zájem o volby velký a na ulici již při otevření uren v sedm ráno čekalo asi 15 lidí. Voliči musí u vchodu projít bezpečnostním rámem, zhruba za deset minut po deváté jich  dorazilo nejméně deset.

Podle volebních průzkumů se očekává, že dosud vládnoucí PiS volby vyhraje, není však jisté, zda se straně podaří dosáhnout v Sejmu na většinu potřebnou k sestavení vlády. Naděje na návrat k moci po osmi letech v opozici si dělá proevropská Občanská koalice, která by k vládní spolupráci přizvala Novou levici a středovou Třetí cestu.

Pis prosadila, aby se spolu s volbami konalo referendum týkající se privatizace státního majetku, věku odchodu do důchodu, zachování bariéry na hranici s Běloruskem a migrační politiky. Volbám předcházela vyhrocená volební kampaň, ve které PiS obviňovala předsedu Občanské koalice a někdejšího předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že se proti současné vládě ve Varšavě spikl s Německem a Bruselem a snaží se ji odstavit od moci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 4.0 <>, via Wikimedia Commons

Štítky Polsko, volby, ambasáda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poláci od rána volí, zájem na ambasádě v Praze je velký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.