Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha 3 sází nové stromy. Uvažuje i o dolním Žižkově

Radnice Prahy 3 nechala za poslední zhruba rok vysadit v ulicích a parcích 65 stromů, další výsadba bude následovat nyní na podzim a příští rok na jaře. Informoval o tom radní městské části Jan Bartko (Piráti). Radnice podle něj také připravuje náročnější projekt budování nových stromořadí v ulicích na dolním Žižkově, kde stromy dosud nikdy nerostly.

Od jenoduššího k náročnějšímu

Zatím se budování nových stromořadí podle radního týká z projekčního hlediska jednodušších lokalit, jako je Ohrada nebo Jarov, případně parku Parukářka. Dále je v plánu výsadba v ulici Na Hlídce v úseku mezi ulicemi Na Balkáně a Biskupcova a v ulici Za Žižkovskou vozovnou mezi ulicemi Biskupcova a V Domově. Radní městské části k tomu nedávno schválili výsledek tendru, podle kterého stromy zasadí za zhruba 3,9 milionu korun bez DPH firma Environmental Building.

Zelenější dolní Žižkov?

Kromě toho radnice podle Bartka připravuje náročnější projekt výsadby na dolním Žižkově, která vyžaduje spolupráci s památkáři a městskou Technickou správou komunikací. Městská část k tomu připravuje studii, která by měla být hotova do konce roku. Následně radnice nechá připravit projekt a výsadbu pak převezme Technická správa komunikací, řekl radní. „Byli bychom rádi, kdyby se to stihlo do konce volebního období," dodal Bartko.

Stromy pro klima

Výsadba stromů je podle zástupců pražských samospráv důležitá z pohledu ochlazování města s ohledem na klimatické změny. V minulém volebním období nechalo město vysázet zhruba 500 tisíc stromů zejména v nově budovaných lesích. I současná magistrátní koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), Pirátů a STAN má v programovém prohlášení, že bude pokračovat ve výsadbě dalších 500 tisíc stromů v ulicích, na sídlištích nebo v nově založených parcích a lesoparcích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky stromy, sázení, příroda, Žižkov, parky, Praha 3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 sází nové stromy. Uvažuje i o dolním Žižkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.