Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pošta zrušila aukce nemovitostí na Pankráci. Má o ně zájem pražský magistrát

Česká pošta včera bez udání důvodu zrušila elektronickou aukci tří nemovitostí v Praze 4 z minulého týdne. Celkem za ně měla od vítěze získat téměř 400 milionů korun. To řekl v pátek mluvčí České pošty Matyáš Vitík. O nemovitosti projevil zájem pražský magistrát, který v pondělí oznámil, že bude usilovat o zrušení aukce. Radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že rozhodnutí vítá a s poštou chce jednat o odkupu budov.

Výnos z prodeje chce pošta využít ještě letos

Podle Vitíka podmínky aukce umožňují její zrušení až do podpisu kupní smlouvy s vítězem, který za jednotlivé nemovitosti nabídl nejvyšší cenu. „Vítěz tedy nebude vyzván ke složení kupní ceny a nebude s ním podepsána kupní smlouva,“ řekl Vitík. Dodal, že k této podmínce neměli účastníci aukce žádné výhrady.

Pošta podle mluvčího nyní vyhodnocuje alternativy, jak s nemovitostmi v Praze 4 dále naložit, aby výnos z případného prodeje mohla využít ještě v letošním roce. Nejvyšší vyvolávací cenu, přes 310 milionů korun, měla budova v ulici Na Strži.

Do aukce šel také zastavěný pozemek s garážemi o výměře 849 metrů čtverečních s vyvolávací cenou přes 31 milionů korun. Třetí nabízenou nemovitostí byl pozemek o rozloze 88 metrů čtverečních, za který pošta žádala nejméně 400 tisíc korun.

Praha má stále zájem o vydraženou budovu pošty Na Strži, nejvyšší cenu chce přeplatit

Vedení hlavního města má stále zájem o budovu České pošty v Praze 4, přestože už proběhla elektronická aukce. Za celkem tři nemovitosti má pošta dostat skoro čtyři sta milionů, podle Prahy je to ale málo a je připravena poště nabídnout víc. Praha...

Magistrát zrušení aukce vítá

Pošta už dříve uvedla, že hodlá v aukci nabídnout i budovu hlavní pošty v Jindřišské ulici v centru hlavního města. O nemovitost rovněž projevil zájem pražský magistrát.

Zábranský řekl, že o zrušení aukce se dozvěděl z médií a nemá informaci o důvodu, který k němu poštu vedl. „Zda k tomu rozhodnutí pošta přistoupila na základě našeho dopisu řediteli České pošty a ministerstvu vnitra, který odešel tento týden, neumíme odvodit. Budeme i nadále v této záležitosti intenzivně jednat. Podobně jako v případě dalších nemovitostí České pošty v Jindřišské nebo v Moravské ulici v Praze 2,“ dodal Zábranský. Uvedl, že v dopisu město nabídlo za nemovitosti vyšší cenu, než za jakou se vysoutěžily.

Česká pošta očekává ztráty

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky pošta, nemovitosti, Česká pošta, aukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pošta zrušila aukce nemovitostí na Pankráci. Má o ně zájem pražský magistrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.