Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Pražská záchranná stanice vypustila uzdravené poštolky zpět do přírody

Pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící zvířata vrátili zpět do přírody poštolky, káně a ježka, o které v posledních týdnech starali. Zvířata vypustili na Dívčích hradech, kde se dravcům daří. Ročně stanicí projde přes pět tisíc zvířat, nejčastěji právě ptáci.

Ptáci nejčastěji narazí do prosklených budov

Poštolky patří mezi nejvíc zachraňované ptáky, v Praze je to nejčastější dravec. „Poštolka se dokonale přizpůspobila životu ve městě, loví tu třeba i holuby,“ vysvětlila Zuzana Pokorná, která ve stanici pracuje od jejího založení před deseti lety. Ročně se do stanice dostane asi sto těchto ptáků. 

„Hlavní důvod toho, proč péči v záchranné stanici potřebují, je střet s lidskou civilizací. Ptáci nejčastěji narazí do prosklených budov, vidí totiž jinak než lidé, neuvědomují si, že jde o zrcadlení,“ řekla Pokorná. Savci jsou pak nejčastěji pokousaní psy nebo sraženi autem. Čtyřicet procent zvířat jsou mláďata, která přišla o rodiče.

Dvě poštolky, které ve čtvrtek na Dívčích hradech pouštěli zpátky na svobodu, pomohla zachránit veřejnost. Starší poštolka narazila do skleněné plochy, mládě našli zesláblé.

Ještě před odletem ornitolog Jaroslav Kubíček dravce okroužkoval, aby je mohli identifikovat při dalším setkání, a změřil jim křídla. 

Dívčí hrady jsou pro dravce ideální místo

Jako třetí odlétlo káně lesní a po setmění odcupitala samice ježka, kterou našli zraněnou nedaleko výběhu pro koně Převalského. Dospělá zvířata se snaží vypouštět v místěch, odkud je vzali.

Poštolky mají v péči zhruba měsíc, ježky maximálně dva měsíce. „U ježků vidím, že už ztloustli, že má tukové zásoby. Poštolky projdou intenzivní péčí, kdy je máme v přepravce. Pak je dáme do voliéry a když vidíme, že dobře létají, není na co čekat,“ popsala pro Pražskou Drbnu Pokorná.

Dívčí hrady si pro vypouštění zvířat nevybrali jen tak. „Toto je úplně ideální místo. Je to úžasný biotop pro dravce, v travnatých plochách jsou myši, hraboši. Poštolek je tu hodně,“ uvedla Pokorná.

Ročně se záchranné stanici postarají kolem pěti tisíc zvířat, letos je to zatím 4700. Dvě třetiny bývají ptáci, třetina savci. Občas se k nim dostanou i hadi, zachraňovali dokonce i škeble. Podle zaměstnanců stanice je v případě nálezu zvířete nejlepší volat na jejich nonstop linku 773 772 771 a vše ohlásit. Záchranáři poradí, co dál, nebo sami přijedou a zvíře vyzvednou. „Zásadní je zavolat, ne vždy totiž zvíře pomoc potřebuje," zdůraznila Pokorná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Záchranné stanice pro volně žijící živočichy, poštolky, káně, ježek, Dívčí hrady, léčení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pražská záchranná stanice vypustila uzdravené poštolky zpět do přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.