Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Nejhorší situace s kapacitami mateřských a základních škole je podle analýzy v Praze 5, 6, 9 a 10

Nejhorší situace s kapacitami mateřských a základních škol je a do budoucna bez investic bude v Praze 5, 6, 9 a 10. Řekli zástupci vedení města a Institutu plánování a rozvoje, který na základě demografických dat zpracoval prognózu veřejné vybavenosti v metropoli. Praha podle vedení magistrátu potřebuje do budování škol investovat desítky miliard korun, město připravuje plán investic a jedná se státem o získání dotací.

Podle dokumentu, který Institutu zpracoval, byl loni celkový deficit v metropoli v případě 301 mateřských škol zřizovaných městskými částmi 106 míst. Do roku 2030 může narůst na zhruba 660 a v roce 2050 na asi 12300 míst. Nejhorší situace je v Praze 9, kde dokument uvádí pro rok 2022 deficit asi 450 míst a předpoklad je, že bude výrazně narůstat.

U základních škol, kterých radnice v metropoli provozují 195, pro loňský rok dokument uvádí 9744 volných míst, ale podle dřívějších informací je kapacita v pražských základních školách asi o 11 tisíc míst nižší než uvádí rejstřík ministerstva školství. V roce 2030 může podle dokumentu scházet v základních školách asi 2700 a v roce 2050 až 18600 míst. Největší nedostatek je podle analýzy v Praze 10, kde loni scházelo asi tisíc míst.

Praha podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (STAN) na základě prognózy připravuje strategický dokument, který bude zahrnovat plán investic a jejich umístění v metropoli podle toho, kde jsou školy nejvíce potřeba. Radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) dodal, že Praha nebo městská části mají aktuálně připraveno zhruba 25 projektů nových školských zařízení a zároveň má magistrát vytipováno asi sedm budov, které by mohl koupit a konvertovat. „V případě, že finance budou dostatečné, tak jsme ty kapacity schopni řešit," řekl Klecanda.

Město zároveň usiluje o to, aby na budování infrastruktury přispíval stát, a to i s ohledem na to, že do pražských škol dochází i přes spádovost mnoho středočeských dětí. Je nutné řešit i střední školy, u kterých spádovost neexistuje a kde již nyní začínají být kapacity nedostatečné. „Jsme pořád ujišťováni, že ty dotace budou," řekl k tomu dnes Klecanda. Dodal, že podle vyjádření zástupců státu by v příštím roce měly kraje včetně Prahy dostat první peníze v menším objemu a v dalším roce by se příspěvek měl zvýšit. „Zatím nechci uvádět čísla, protože se ta jednání pořád uskutečňují," doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky mateřské školy, základní školy, kapacity, Praha, analýza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejhorší situace s kapacitami mateřských a základních škole je podle analýzy v Praze 5, 6, 9 a 10  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.