Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hlava Franze Kafky projde celkovou rekonstrukcí. Ta bude trvat několik měsíců

Pohyblivá hlava Franze Kafky umístěná poblíž pražské Národní třídy se v příštích týdnech dočká kompletní revitalizace. Autorské dílo Davida Černého se rozebere koncem září a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater projde potřebnými opravami.

Pohyblivá busta Franze Kafky je vysoká 10,6 metru a váží 39 tun. Je umístěna před obchodním centrem Quadrio, kde byla slavnostně odhalena 31. října 2014. Jedná se o jedinečný umělecký výtvor z dílny umělce Davida Černého spojující moderní mechanické technologie a tradiční českou řemeslnou zručnost. Stávající konstrukce využívá řešení známé z průmyslové automatizace a robotizace – uvnitř sochy se nachází 42 servopohonů a téměř kilometr kabelů. Zajímavostí je, že se nerezové panely otáčejí nezávisle na sobě, díky čemuž mohou kolemjdoucí obdivovat tvář proslulého spisovatele v rozmanitých grimasách.

Oprava začne na konci září

Oprava díla bude trvat několik měsíců a zahrnuje rovněž instalaci modernějšího otočného systému, který se, mimo jiné, používá ve větrných elektrárnách. Samotná rekonstrukce začně v pondělí 25. září.

„Kompletní rekonstrukci tohoto uměleckého unikátu jsme zvažovali již delší dobu. Socha se původně otáčela nepřetržitě celý den, kvůli rychlému opotřebování jednotlivých komponentů jsme však dobu provozu museli v minulosti několikrát redukovat,“ vysvětluje František Šlapák, správce majetku CPI Property Group. „Shodli na montáži nového rotačního mechanismu jednotlivých pater. Slibujeme si od něho vyšší životnost ložisek a snadnější údržbu,“ dodal.

Kafkovu hlavu zahalí lešení

Kolem Kafkovy hlavy se postaví lešení a dění kolem ní zahalí plachta s informační grafikou. Dílo se postupně rozebere na součástky a z místa odveze. Kvůli zajištění maximální bezpečnosti veřejnosti i mechaniků bude prostor zakryt ochrannou plachtou a jednotlivá patra se budou demontovat pomocí jeřábu shora. „Každá generální rekonstrukce je výzva. Pokud ale nenastanou neočekávané komplikace, věříme, že socha bude opět k dispozici turistům i příznivcům moderního umění ještě letos,“ upřesňuje očekávaný termín dokončení rekonstrukce František Šlapák.

Hlava Franze Kafky patří mezi nejvyhledávanější veřejně přístupná umělecká díla v Praze. „Uděláme vše pro to, aby oprava proběhla co nejrychleji a tato neodmyslitelná součást centra fungovala bezporuchově minimálně dalších 15 let,“ uzavírá Šlapák.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CPI Property Group

Štítky Franz Kafka, Národní, rekonstrukce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlava Franze Kafky projde celkovou rekonstrukcí. Ta bude trvat několik měsíců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.