Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Praha schválila změny v přidělování městských bytů. Je to snaha ODS přihrávat je kamarádíčkům, říká Čižinský

Radní hlavního města dnes schválili změnu pravidel pro přidělování městských bytů. To si od bytového odboru Prahy převezme Centrum sociálních služeb. Zavádí se nová kategorie pro mladé rodiny a ruší bodový systém, který zůstane zachován jen už bytů pro sociálně slabší. Právě to kritizují jako netransparentní koaliční Piráti, kteří změnu nazvali „brněnskou cestou“. Opoziční zastupitel Jan Čižinský krok přímo označil jako snahu ODS „šmelit s městskými byty“.

De facto zavádí netransparentní brněnský model přidělování městských bytů u bytů"

Pro schválení tisku, který předložila náměstkyně primátora pro pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS), dnes hlasovali všichni radní SPOLU a podpořili je i dva za STAN. Proti byli čtyři Piráti.

„Pirátští radní pro ně ruku nezvedli, protože de facto zavádí netransparentní “brněnský model” přidělování městských bytů u bytů pro seniory a bytů pro mladé rodiny. V průběhu jednání o podobě dokumentu pirátský klub jasně deklaroval, že nepodpoří žádnou podobu pravidel, ve kterých nebude průhledný a ověřitelný systém založený na bodovém systému,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí Pirátů Michal Polák.

Rozdělování sociálních bytů už nebude mít na starost bytový odbor, ale nově Centrum sociálních služeb hlavního města Prahy. „Já tam vidím ty odborníky, ty lidi, kteří dnes a denně pracují jak v terénu, tak jiným způsobem s lidmi, kteří potřebují naši pomoc,“ uvedla na tiskové konferenci Udženija.

Rodiny a seniory budou vybírat podle situace či příjmu

Centrum si pro rozdělování sociálních bytů samo vypracovalo metodiku, ve které používají bodový systém. „Já to naprosto respektuji, oni nejlépe vědí, jak přistupovat k těmto sociálně citlivým případům,“ řekla.

Ten zůstává u sociálního bydlení, ostatní skupiny jako mladé rodiny nebo seniory budou řešit například podle výše příjmu, v jaké je člověk situaci, zda zůstal sám. Do usnesení byl ale přidán pokyn, že pokud bude centrum v metodice něco měnit, musí to dát radním na vědomí.

„Příběh, jak ODS zase začíná šmelit s městskými byty, tak jak jsme to už před lety zažili u nás v Praze 7 nebo nedávno v Brně, se teď začíná znovu psát,“ komentoval na Facebooku zastupitel a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Čižinský připomněl přidělování bytů v Praze 7

Podle Čižinského nejsou nová pravidla fér, jak Udženija tvrdí. „Akorát zamlžují transparentní bodový systém, což způsobí, že opadne možnost objektivně porovnávat mezi jednotlivými žadateli. Byty se tak budou rozdělovat zcela netransparentně bez možnosti kontroly. Znám to velmi dobře z Prahy 7: v roce 2004 získal syn radního za ODS Neuberga sociální byt a o 2 roky později tento byt zprivatizoval. Podobných případů bylo za vlády ODS zdokumentováno jen v P7 minimálně dalších šest. To je realita, do které nás chce ODS opět vrátit,“ napsal Čižinský.

Podle náměstkyně nabízí nově zavedené změny naopak širší spektrum pomoci. „Pokud se žadatel na centrum obrátí se žádostí o byt a pokud hlavní město nebude mít v tu chvíli byt, který by byl adekvátní, má centrum pod sebou oddělení, které se jmenuje Nájemní agentura,“ sdělila Udženija.

Přes tu pak člověku mohou vyhledat ubytování před tuto agenturu. To podle radní urychlí celý proces, některé žádost totiž čekají na vyřízení i šest měsíců.

„Nerozumíme, proč nebylo možné zapracovat všechny připomínky"

Udženija uvedla, že do tisku zapracovali připomínky koaliční partnerů i opozice, podle Čižinského ale k projednávání nepřizvali odborníky a neziskové organizace, „které s rodiči samoživiteli, seniory nebo dalšími lidmi umístěnými do sociálních bytů dále pracují.“

„Nerozumíme, proč nebylo možné zapracovat všechny připomínky, které jsme v uplynulých měsících vznesli gesční náměstkyni. Myslím, že jsme byli velmi blízko kompromisu přijatelnému pro všechny koaliční strany. Bohužel Praha teď půjde cestou města Brna, kde se byty přidělují bez bodového systému a výběr budoucích nájemníků z řad žadatelů není transparentní,” uvedla v tiskové zprávě předsedkyně výboru pro bydlení Magdalena Valdmanová (Piráti).

Piráti chtěli zachovat právě bodový systém pro seniory a mladé rodiny, chtějí, aby se žadatelé vybírali podle objektivních kritérií. Připomínky z Ministerstva práce a sociálních věcí podle nich takové zpracovali jen z části.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky bydlení, bytový odbor, Centrum sociálních služeb, Piráti, ODS, Praha Sobě, kritika, bodový systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Brno a teď Praha, byty kamaradickum a příbuzným se přeci přidělovat musí,jsou chudí a nemají kde složit své hlavy. Politici to vždy nějak okecaji jen aby přes nastrčené figurky přišli levné k majetkům. Tak to bylo od převratu a politici toho VZDY zneužili.

Úterý, 12. září 2023, 10:02Odpovědět

Praha schválila změny v přidělování městských bytů. Je to snaha ODS přihrávat je kamarádíčkům, říká Čižinský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.