Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

IKEM dočasně povede ředitelka sekce MZd Rögnerová. Ve funkci tak nahradí vyšetřovaného Jiřího Malého

Řízením pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) do nástupu nového ředitele, který vzejde z výběrového řízení, pověřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vrchní ředitelku ministerské sekce pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helenu Rögnerovou. Pro novináře to v pátek uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

IKEM vedl do poloviny srpna Michal Stiborek, který rezignoval po podezřeních okolo svého úvěrového byznysu. Pověřením Rögnerové končí v čele IKEM jeho statutární náměstek Jiří Malý, kterého podle informací Seznam Zpráv stejně jako Stiborka prověřuje policie.

Válek na síti X, dříve twitteru, v pátek odpoledne reagoval na kritiku, že Malý IKEM poslední dva týdny řídil. „Po rezignaci ředitele Stiborka přešlo řízení nemocnice na jeho statutárního zástupce,“ napsal ministr. Informace od policie prý nemá, proto o jeho stíhání nevěděl. „Tudíž jsem nemohl o jeho prošetřování vědět. To je věc orgánů činných v trestním řízení,„ dodal s tím, že není možné vyhazovat lidi z práce na základě novinového článku.

Rögnerové bude s vedením nemocnice pomáhat tým z ministerstva zdravotnictví

Úkolem pověřené ředitelky je podle jeho vyjádření především zklidnění a stabilizace situace do doby výběrového řízení. „S tímto rozhodnutím jsem dnes seznámil širší vedení nemocnice. Zaměstnance IKEM budu spolu s pověřenou ředitelkou osobně informovat v nejbližších dnech,“ uvedl v tiskové zprávě ministr Válek (TOP 09). Výběrové řízení chce vypsat do konce roku, více času má umožnit získat na post kvalitní kandidáty. V posledním výběrovém řízení v květnu, kde post obhájil Stiborek, byli podle jeho dřívějšího vyjádření jen dva účastníci.

„Spolu s vrchní ředitelkou Rögnerovou se bude dohledu nad fungováním IKEM věnovat i tým složený ze zaměstnanců ministerstva zdravotnictví. Bude v něm ředitel odboru přímo řízených organizací, vrchní ředitel pro legislativu a právo, ředitelka právního odboru a další odborníci,“ uvedl mluvčí.

Rögnerová dříve vedla Fakultní nemocnici v Motole a šest let působila jako senátorka za hnutí Volba pro město v obvodě Benešov. Na ministerstvu zdravotnictví pracuje od roku 2012, post náměstkyně, dnes označovaný jako vrchní ředitelka sekce, zastává od roku 2018.

V případu korupce není zatím nikdo zadržen ani obviněn

Policie prověřuje v IKEM podezření na vydírání a korupci v souvislosti s veřejnými zakázkami, v pondělí na místě zajišťovala důkazy Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle dosavadních informací zatím nikoho nezadržela ani neobvinila. V případu jde mimo jiné o nátlak, kterému čelil ze strany vedení nemocnice kardiochirurg a senátor Jan Pirk (za TOP 09).

Podle Seznam Zpráv měl Stiborek v minulosti půjčovat peníze na vysoký úrok a s vysokými penále, čímž si vydělal desítky milionů korun. Stiborek v rozhovoru pro Blesk informace označil za likvidační kampaň proti své osobě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook IKEM

Štítky zdraví, vláda, kriminalita, IKEM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Melánie Hiralová

Jeden zloděj a korupčník vedle druhého. Rozkradli už půl republiky. Těmhle parchantům šlapal Babiš na prsty, proto musel pryč.....

Neděle, 3. září 2023, 09:31Odpovědět

IKEM dočasně povede ředitelka sekce MZd Rögnerová. Ve funkci tak nahradí vyšetřovaného Jiřího Malého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.