Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ukulele, pouta, stolová pila. Ve sbírce pražských ztrát a nálezů jsou tisíce předmětů, nejvíc z MHD

Do kanceláře Ztrát a nálezů v Praze už letos donesli 4800 předmětů, vyzvednuto bylo ale jen pár věcí. Nejvíc lidé nechávají svůj majetek v prostředcích dopravy a to i věci, které jde zapomenout jen těžko. Například šicí stroj, celou horolezeckou výstroj, mobilní klimatizaci nebo stolovou pilu. Uschovány jsou na tři roky, pak je buď pro svou potřebu využije město nebo se prodají.

Do pražské centrály Ztrát a nálezů na adrese Karolíny Světlé 5 nosí nalezené věci občané, strážníci městské policie nebo zaměstnanci dopravního podniku. Právě v autobusech, tramvajích a metru objeví řidiči nejvíc předmětů, za prvních sedm měsíců letošního roku to bylo 4194 předmětů.

„Jedná se hlavně o tašky, batohy, mobilní telefony, klíče, peněženky, platební karty, sluchátka a jízdenky na MHD,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Vráceno bylo 1890 nálezů, zbytek šel právě do městských ztrát a nálezů. „Sem se v letošním roce dostaly i různé kuriozity, například posilovač břišních svalů, stolová pila, petardy, napěňovač mléka, mobilní klimatizace, šicí stroj, kovová pouta, ukulele, kávovar, demižon nebo horolezecká výstroj,“ dodal Hofman.

Podle něj už si ale lidé v kanceláři vyzvednou jen desetinu věcí. Letos už se jich tam objevilo 4800, loni to bylo za celý rok 5000. Důvodem růstu je podle vedení města i návrat turistů. Na před covidové roky to ale stále nemá, v roce 2019 to bylo dokonce skoro osm tisíc kusů.

Odevzdané předměty jsou uskladněny po tři roky, pokud si je chce majitel vyzvednout, musí prokázat vlastnictví a ukázat občanku nebo pas a k tomu zaplatit tři koruny za každý den uložení. Letos si zatím lidé vyzvedli 324 věcí.

Po třech letech je buď využije hlavní město pro svou potřebu nebo si je může odkoupit veřejnost. Prodej se koná každý měsíc, vždy se jedná o soubor věcí, ne jednotlivé.

O nálezech kancelář informuje na úřední desce. Například jen za období od 21. do 25. srpna odevzdali přes stovku předmětů, například digitální stolní váhu, sedm mobilů Samsung, pět mobilů Iphone, klíče od BMW nebo deset pěněženek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Horňák

Štítky ztráty a nálezy, doprava, dopravní podnik, prodej, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukulele, pouta, stolová pila. Ve sbírce pražských ztrát a nálezů jsou tisíce předmětů, nejvíc z MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.