Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřela výtvarnice a signatářka Charty 77 Juliana Jirousová

Ve věku 79 let zemřela výtvarnice a signatářka Charty 77 Juliana Jirousová. O úmrtí dnes informovala na sociální síti X, dříve twitter, Knihovna Václava Havla. Jirousová tvořila zejména obrazy světců. Byla druhou manželkou výtvarného teoretika a kritika, historika umění, básníka českého undergroundu a kulturního publicisty Ivana Martina Jirouse.

Jirousová čelila permanentnímu zájmu státní bezpečnosti

Jako na „mimořádnou ženu a s pozoruhodným osudem" vzpomněl dnes na Julianu Jirousovou i ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Je spojená s fenoménem Staré Říše a Josefa Floriana, manželka Ivana Martina Jirouse a matka dvou dcer, o něž pečovala v dlouhých letech manželova věznění. Čelila permanentnímu zájmu státní bezpečnosti," napsal na síti X.

„Její Tomáš Akvinský a Anežka Česká se na mě ze zdi zkoumavě a s laskavostí dívají každý den. Ať odpočívá v pokoji," dodal.

Po maturitě nesměla Jirousová z politických důvodů dál studovat a začala malovat obrazy

Juliana Jirousová se narodila do silně věřící rodiny. Jejím dědečkem byl významný katolický myslitel a vydavatel Josef Florián ze Staré říše u Jihlavy. Umělecké nadání zdědila po rodičích, akademickém malíři Otto Stritzkovi a malířce Marii Floriánové. Po maturitě nesměla z politických důvodů dál studovat a začala malovat obrazy.

V roce 1972 se poznala s Jirousem, jehož si v roce 1976 vzala. Jirous patřil k předním disidentům a v době komunismu byl z politických důvodů často vězněn. Juliana Jirousová, která spolu se svým manželem podepsala Chartu 77, se pak sama starala o dvě dcery. Jirous zemřel v listopadu 2011, jeho první žena - básnířka, historička umění a signatářka Charty 77 Věra Jirousová v únoru téhož roku.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky úmrtí, výtvarnice, Charta 77, Juliana Jirousová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela výtvarnice a signatářka Charty 77 Juliana Jirousová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.