Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

K výročí okupace promluvil před rozhlasem primátor Svoboda, prezident Pavel i premiér Fiala

V den 55. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa si smutný milník před budovou rozhlasu v Praze připomněli i pražský primátor Bohuslav Svoboda nebo prezident Petr Pavel. Svoboda vyzval k edukaci mladých lidí, událost přirovnal k současné situaci na Ukrajině. Slovo dostal i premiér Petr Fiala, předseda senátu Miloš Vystrčil nebo předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„To, že my chápeme Ukrajinu, je dané tím, že jsme prožili něco velmi podobného"

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) apeloval zejména na to, aby lidé hovořili se svými dětmi a vnoučaty o těchto historických událostech. „Musíme mladé lidi naučit, co to bylo, v čem jsme žili a co máme teď, co to je svoboda, volnost, etika života. Prostě proto, aby to v nich bylo," řekl. Také on hledal paralelu mezi rokem 1968 a nynější ruskou invazí na Ukrajinu. „To, že my chápeme Ukrajinu, je dané tím, že jsme prožili něco velmi podobného. Střílelo se u nás o hodně míň, ale byla to stejná okupace, a okupace úspěšná," dodal Svoboda.

Češi jsou podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) silným a nezdolným národem, který se nikdy nevzdává. Příjezd vojsk Varšavské smlouvy, který ukončil naděje na obrodný proces v tehdejším Československu, znamenal podle něj velkou depresi a smutek, neodnesl ale touhu po svobodě, kterou země získala v roce 1989. Češi by se podle něj měli dál chovat podle slavné věty staré už 55 let "Jsme s vámi, buďte s námi".

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svázala připomínku agrese v roce 1968 a současný konflikt na Ukrajině. „Zrovna v té nejtemnější chvíli zazněl ze zdejšího studia poprvé do éteru signál 'Jsme s vámi, buďte s námi'. Signál, který o více než půlstoletí později v projevu před poslanci a senátory našeho Parlamentu zopakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinci v čele se svým prezidentem dnes hrdinně čelí brutální ruské agresi, která skutečně v řadě ohledů připomíná naše vlastní trauma ze srpna roku 1968," konstatovala Pekarová Adamová.

To, že vám někdo pomůže získat zpátky svobodu, ještě neznamená, že vám ji chce ponechat"

Česko podle ní nesmí nikdy zapomenout na oběti invaze v roce 1968 ani na bezpočet obětí následné vleklé okupace. „A zapomínat nemůžeme a nesmíme ani na oběti trvající ruské agrese na Ukrajině. Nejlepší způsob, jak uctít památku všech obětí tyranií minulých, je vytrvat v podpoře bojovníků proti tyraniím současným. Ukrajinští bojovníci jsou v tom s námi, buďme i nadále my s nimi," uzavřela.

Prezident republiky se vzpomínkové akce zúčastnil poprvé po mnoha letech. Petr Pavel mimo jiné připomněl film režiséra Jana Hřebejka Pelíšky, který pojednává o době na konci 60. let. Uvedl, že v době událostí pražského jara a následné invaze mu bylo sedm let. „Babička ráno seděla u rozhlasu a říkala mi, že nás přepadli Rusové. Já jako malý kluk, kterému vštěpovali, že Rusové nás osvobodili, najednou nechápal, jak nás mohli po tom, co nás osvobodili, přepadnout," uvedl Pavel. Trvalo dlouho, než to pochopil, doplnil.

Pavel uvedl, že nežil v prostředí, v kterém by měl od počátku jasno. „K tomu, co se vlastně tehdy stalo a jaké byly souvislosti, jsem musel dospět po dlouhé době. Ale je lepší pozdě než nikdy," řekl. Invazi popsal nejen jako porušení mezinárodního práva, ale i základního principu. „Protože to, že vám někdo pomůže získat zpátky svobodu, ještě neznamená, že vám ji chce ponechat. Nebo to také znamená, že má o svobodě úplně jiné představy než vy," uvedl.

Pavel připomněl oběti okupace

Pavel se v době předvolební kampaně koncem loňského listopadu omluvil za svůj životopis z roku 1987, ve kterém popsal svůj loajální postoj k Sovětskému svazu i invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. „Životopis jsem psal jako mladý voják, který politiku a režim bral jako danou věc a nutné zlo… Byla to chyba, kterou už nezměním. Invazi z roku 1968 samozřejmě odsuzuji," citoval tehdy Pavla server iDNES.cz.

Na Ukrajině se nyní děje něco podobného jako v Československu v roce 1968, řekl Pavel. Rusko se od té doby nijak nezměnilo, míní prezident. „I když už se jmenuje jinak, ale tím, jak dělá zahraniční politiku, jak vnímá hodnoty, tak zůstalo v úplně stejných kolejích," konstatoval.

Lidé by si podle něj měli připomínat i 137 obětí, které v době okupace přišly o život, či tehdejší pracovníky rozhlasu a televize, kteří do poslední chvíle informovali o tom, co se děje. „Ale i tisíce těch, kteří se s tím nesmířili a i po okupaci v době tvrdé normalizace, která byla vším možným, jen ne návratem k normálu, si zachovali svůj názor. I přes potíže, ústrky a někdy také věznění, kterému museli čelit, si nadále stáli za svým," dodal Pavel.

„Svobodu můžeme mít buď celou, včetně všech rizik a zkoušek, nebo ji nebudeme mít vůbec"

„Demokracii ani občanská práva nelze dávkovat, nemohou existovat bez svrchovanosti, plurality politických sil a otevřené diskuse," uvedl premiér Petr Fiala (ODS) k takzvanému pražskému jaru. Dodal, že kdo nemá v úctě svobodu v její celistvosti, ten bude vždy v pokušení ji omezovat a překrucovat. Jsou to podle něj poučení, která si lze ověřovat i v dnešním světě, v současnosti zejména ve spojitosti s Ukrajinou. „Je to právě ona, kdo dnes celému světu dokazuje, že ruské komplexy zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968," řekl.

Tehdejší zločinný režim v Československu se pod tíhou vlastních chyb nakonec zhroutil, trvalo to dvě desítky let, uvedl premiér. Za samozřejmost nelze podle něj považovat, že nezávislosti Češi nakonec dosáhli, a hlavně si ji dokázali udržet až do dnešních dnů. „Pamatujme si, že svobodu můžeme mít buď celou, včetně všech rizik a zkoušek, které s sebou přináší, nebo ji nebudeme mít vůbec," konstatoval.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy obsadila v roce 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. V roce 1968 bylo v celém Československu už první den okupace zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108. Další oběti si vyžádalo tvrdé potlačení protiokupačních demonstrací režimem v roce 1969. Potvrdilo to nastupující éru takzvané normalizace, která přinesla politické čistky, posílení cenzury či omezení svobod.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Petra Fialy, Twitter Petra Pavla, Twitter Bohuslava Svobody

Štítky výročí, okupace, vojska, historie, prezident, primátor, senát, sněmovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nesmíme zapomínat. Východ a západ jsou dvě strany téže mince, východ si vytvořili marxleninyssti posláním mužíka lenina-Uljanov, herce Trockého, vlaků revolucionářů ze západního exilu za 1 světové váky do Ruska. Vražedná nenasytná otrokářská zbrojařská válečnická zlodějská lichvářská chobotnice. Pirátství, lichva, drancování zemí a vybíjení původních obyvatel, kolonie, rezervace, otrokářství, Indočína, Arábie, bombardování Jugoslávie, po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo,zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky, Afgánistán. Stále nám cpou své osvědčené kádry. Inflace, ceny okrádají pracující.Co je agent viz na yt Nachtman a Čurda z výsadku atentátníků na Heidricha s vyvražděním a vypálením obcí. Další čtěte ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy a další články zde na drbně. Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell 1984. Citát mužika s pseudonymem rotschild 1863:Ti kteří chápou systém budou tak zainteresováni na vlastním zisku nebo závislí na prospěchu který systém přináší že z jejich řad nikdy opozice nevzejde. Masa lidí neschopná to mentálně pochopit bude však své břímě nést bez reptání. Možná že ani nebude tušit že celý systém je nepřátelský jejich vlastním zájmům... až budeme kontrolovat vaše peníze tak si volte koho chcete...-euro, kryplměny, digitální peníze, konec hotovosti, bodování jako vČíně, autíčka na baterky vše k nové totalitě zelenismu, migrantismu, globalismu, jutuberismu, duhysmu, euhujerismu, dotacím, neZiskovkám. Mafie jedná stále stejně,jen převléká kabáty a uniformy. Je nutno začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, mluvit spolu, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Lidé na celém světě se musí spojit všichni aktivisté, ekologové, Greta, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Vzít si moc ve svých zemích. Podepište petici Voda je život pravda o vodě, seznamte se s Holešovskou výzvou, přijďte na Václavské náměstí 16.9. Čtěte,poslouchejte hudbu,podívejte se na starší filmy a myslete. Jsou seřazeny u dalších článků, Glos, Komentářů a tvoří dějovou a časovou osu, když začnete Ukřižováním, Kladivo na čarodějnice, Wilsonov, Dny zrady, Noc rozhodnutí a další.

Úterý, 22. srpna 2023, 13:37Odpovědět

K výročí okupace promluvil před rozhlasem primátor Svoboda, prezident Pavel i premiér Fiala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.