Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

FOTOGALERIE: Projekt Praho! zrevitalizoval Fügnerovo náměstí

Podchody na Fügnerově náměstí dostaly nový nátěr. Na něm se v posledním týdnu objevily nápisy a ilustrace v rámci realizace „Queer All Year“. Projekt vznikl ve spolupráci s aktivistou Kryštofem Stupkou a ilustrátorem Petrem Polákem. Cílem revitalizace je přiblížit kolemjdoucím komunitu LGBTQ+. Nápisy a ilustrace budou na Fügnerově náměstí po dobu jednoho roku.

V podchodech na Fügnerově náměstí jsou nápisy, který popisují vnitřní svět členů komunity LGBTQ+, tedy lidí s menšinovou sexualitou nebo genderovou identitou. Texty jsou doplněny ilustracemi, které přibližují, jaká je pro queer osoby zkušenost z měst a jaká by mohla být. Nedílnou součástí jsou také QR kódy, které odkazují na interaktivní obsahy a webové stránky orgnizací Amnesty International, Konsent, In Iustitia a Transparent, které na projektu spolupracují po odborné stránce.

„V České republice se podle studií nachází přes 300 tisíc lidí, kteří se domnívají, že by homosexualita neměla být tolerována. Další 3,1 milionu lidí stojí za názorem, že by stejnopohlavním párům nemělo být umožněno adoptovat děti. Realizace QUEER ALL YEAR si klade za cíl čelit současné situaci v České republice pozitivním přijetím a oslavou. Tvorbou poutavé umělecké instalace, která svou rozmanitostí oslavuje podporu porozumění celé komunity, se projekt snaží o vytvoření prostředí v Praze, kde se každý jedinec cítí bezpečně bez ohledu na svou sexuální orientaci či genderovou identitu,“ říká autorka projektu, která si přeje zůstat v anonymitě.

Projekt má zpochybňovat předsudky vůči LGBTQ+ komunitě

„Na rozdíl od práce aktivistů se snažíme o navázání debaty za účelem změny perspektivy. Realizace ve veřejném prostoru obohacená o QR kódy a rozšířenou realitu vytvoří celoroční svědectví o rozmanitosti a odolnosti LGBTQ+ komunity. Výtvarné dílo navržené oceněným ilustrátorem Petrem Polákem bude sloužit jako celistvost queer komunity; a to jak v jejích radostech, tak v jejích bojích. Celý výtvarný návrh je zpracován takovým způsobem, aby podtrhoval posun ve vnímání a zpochybňování předsudků,“ dodává autorka.

Projekt Queer All Year bude oficiálně odhalen v neděli 13. srpna vernisáží. Stane se tak v poslední den festivalu Prague Pride, název revitalizace Queer All Year pak dokazuje na fakt, že queer lidé žijí ve městě celý rok, ale výrazně vidět jsou právě především v době festivalu. Nad projektem převzaly záštitu vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíkové a vedoucí Zastoupení evropské komise Monika Ladmanová. Finančně projekt podpořil Magistrát hlavního města Prahy, Technická správa komunikací Praha a Galerie Hlavního města Prahy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praho! project, revitalizace, Fügnerovo náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Řepová

Panejo, ti tomu dávají na frak.

Úterý, 15. srpna 2023, 15:22Odpovědět

FOTOGALERIE: Projekt Praho! zrevitalizoval Fügnerovo náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.