Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Magistrát vyvěsil na připomínku romského holocaustu vlajku. Přidaly se i některé městské části

Na památku tisíců Romů zavražděných v koncentračním táboře Osvětim-Březinka dnes na budovu Nové radnice vyvěsili romskou vlajku. Stejné gesto udělaly například i městské části Praha 3, Praha 7 a Praha 8. Na dnešek připadá celosvětový Den romského holocaustu.

Slavnostního aktu se kromě primátora Bohuslava Svobody (ODS) zúčastnili i další členové koaličních stran,  předseda Výboru pro národnostní menšiny zastupitelstva Jiří Knitl a člen Rady vlády pro národnostní menšiny Jan Balog.

„Vyvěšením romské vlajky na Magistrátu jsme si připomněli zvěrstva romského holocaustu. Historii je potřeba připomínat,“ uvedl na svém Twitteru Adam Zábranský (Piráti), radní pro majetek a transparentnost.

„Jsem rád, že jsme toto symbolické gesto udělali. Tím ale naše práce nekončí. Musíme hlavně udělat vše proto, aby už nikdo nikdy nebyl vražděn na základě svého původu,“ komentoval na svém Twitteru radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09).

Romské vlajky dnes vlají i na radnicích Prahy 7, Prahy 8 a Prahy 3. Třetí městská část kromě toho naplánovala na náměstí Jiřího z Poděbrad vzpomínkový večer, na kterém zazní romská hudba, scénické vyprávění příběhů pamětníků a při pietě přečtou jména obětí.

Vzpomínková pietní akce v Praze 3 připomene romský holokaust

Ve středu 2. srpna na Den romského holokaustu proběhne na náměstí Jiřího z Poděbrad vzpomínkový pietní večer „Leperiben – My nezapomínáme“. Na programu bude romská hudba, scénické vyprávění pamětnických příběhů a pietní předčítání jmen obětí....

„Rasismus, předsudky a strkání všech do jednoho pytle v nás pořád zůstávají. Romové jsou znevýhodňovaní v přístupu ke vzdělání, diskriminovaní v oblasti bydlení a na trhu práce. I proto je třeba si připomínat, kam až společnost často zaklínající se slušností a čistotou může zajít. Proto dneska na radnici visí romská vlajka,“ napsal na svém Facebooku místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

V noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisté v koncentračním táboře Osvětim-Březinka v plynových komorách zavraždili tisíce Romů. Některé zdroje uvádí číslo tři tisíce, další až 4300. Byli mezi nimi hlavně starší a nemocní lidé, sirotci a matky s dětmi.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Bohuslava Svobody, Praha 3, Praha 7, Praha 8

Štítky Den romského holocaustu, vlajka, 2. světová válka, koncentrační tábor, Romové, vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát vyvěsil na připomínku romského holocaustu vlajku. Přidaly se i některé městské části  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.