Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Radní schválili pojmenování hlavní třídy nové pražské čtvrti po Madeleine Albrightové

Většina ulic a prostranství v budované první části čtvrti Smíchov City v Praze 5 ponese jména slavných žen. Pojmenování schválili městští radní. Hlavní třída se bude jmenovat podle americké političky českého původu Madeleine Albrightové. První z parků ponese jméno filozofky Hannah Arendtové, název druhého parku Alice a Anny Masarykových odkazuje na dceru a vnučku prvního československého prezidenta. Čtvrť buduje firma Sekyra Group.

Jméno Albrightové ponese i škola

Domy společnost staví na pozemcích bývalého nákladového nádraží mezi lokalitou Na Knížecí a Smíchovským nádražím. Stavba první severní části za 3,5 miliardy korun začala v roce 2020, jižní bude kromě bytů a komerčních prostor zahrnovat i nové sídlo České spořitelny. Celá čtvrť by měla být hotová v roce 2032.

Záměr pojmenovat ulice v dokončované první části projektu po významných ženách představili zástupci Sekyra Group loni v létě. Kromě hlavní třídy by měla jméno Albrightové nést i základní škola, kterou bude ve čtvrti stavět Praha 5.

Do hlavní třídy bude ústit ulice mecenášky a sběratelky umění Medy Mládkové. Další ulice ponesou jména po historičce a disidentce Růženě Vackové, socioložce a chartistce Jiřině Šiklové a malířce Toyen. Výjimkou z ženských pojmenování bude ulice spisovatele Josefa Škvoreckého.

Podněty na přejmenování ulic může podat kdokoliv

Radní dnes schválili i další nové názvy ulic a prostranství v metropoli. Mimo jiné souhlasili s přejmenováním parku Pod Rapidem v Praze 10 po česko-izraelské novinářce, překladatelce a spisovatelce Ruth Bondyové. Vyrostla ve Vršovicích a poté, co za druhé světové války přežila koncentrační tábory Osvětim a Bergen-Belsen, odešla do Izraele. Přejmenování navrhla izraelská velvyslankyně v ČR Anna Azariová a podpořila jej Praha 10.

Pojmenování či přejmenování veřejných prostranství v Praze schvaluje městská rada. Podněty může podávat kdokoliv. Návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části. Po schválení jejím vedením je postoupen magistrátní místopisné komisi. Pokud s ním souhlasí, následně jej projednají pražští radní. Pojmenování veřejných prostranství nesmí být podle zákona po nikom žijícím.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sekyra Group

Štítky reality, ženy, ulice, jména, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní schválili pojmenování hlavní třídy nové pražské čtvrti po Madeleine Albrightové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.