Počasí dnes26 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Lidé v Praze sčítají světlušky. Přidat se může každý

Česká zemědělská univerzity spustila ve spolupráci s pražským magistrátem výzkum zaměřený na zmapování výskytu světlušek na území Prahy. Cílem projektu jménem Praha hledá světlušky je identifikace míst, kde se světlušky nachází pro budoucí ochranu nebo šetrná opatření při nové výstavbě. Zapojit se může i široká veřejnost.

Cílem projektu je najít místa, kde jsou světlušky

Na projektu pracuje Česká zemědělská univerzita s podporou hlavního města. „Loni se nám podařilo prozkoumat polovinu Prahy a nalezli jsme 25 lokalit s výskytem světlušek, letos plánujeme prozkoumat zbývající polovinu,“ popsal pro redakci Pražské Drbny za projekt Praha hledá světlušky Martin Novák.

Projekt letos probíhá druhý a zároveň posledním rokem. „Cílem je identifikovat místa, kde se světlušky nachází pro budoucí ochranu nebo šetrná opatření při nové výstavbě, silně jim škodí světelný smog,“ vysvětlil Novák.

Světlušky jsou podle Nováka v současnosti celosvětově ohroženi především světelným smogem a ničením stanovišť. Získaná data přinesou velmi cenné informace, které umožní zavést opatření k zastavení úbytku světlušek.

Jak mohou lidé pomoci?

Do projektu se může zapojit každý, stačí se mít na pozoru. „Až půjdete večer domů nebo na procházku a narazíte na světlušku, řekněte nám o tom na těchto stránkách. Pokuste se ji vyfotit a společně s co nejpřesnějším určením místa, ideálně s GPS nebo se zeměpisnými souřadnicemi nám fotku nahrajte na zeď,“ píše se na stránkách projektu.

Jaké druhy světlušek existují?

V České republice žijí tři druhy světlušek. Dva jsou noční a pouze jeden z nich svítí za letu. „Pokud uvidíte letící světélko, jde bez pochyb o samce světlušky menší. Samečci mají tmavá až černá těla a svítí ze dvou proužků na břišní straně zadečku. Samice tohoto druhu jsou malé, zbarvené krémově žlutě, zhruba kolem jednoho centimetru a svítí z několika světelných bodů prosvítajících po celém těle. Samice nelétají, jsou vzhledem podobné larvám a lze je najít v trávě nebo hrabance. Svítí také larvy, podobně jako samičky z několika bodů rozesetých po těle obvykle čtyř rozmístěných do čtverce, ale jejich těla jsou zbarvená do hněda a tvarem připomínají trilobity,“ vysvětlují odborníci na stránkách.

Světluška větší je oproti předchozímu druhu asi dvakrát až třikrát větší a svítí pouze samice a larvy. „Samice mohou mít až kolem tří centimetrů, nelétají, jsou podobné larvám a lze je také najít v trávě nebo hrabance. Mají tmavé zbarvení a na rozdíl od samic předchozí světlušky svítí silným světlem z několika článků na konci zadečku. Larvy se od samic liší tím, že na konci zadečku svítí jen dvě tečky. Na zádech pak mají téměř černé larvy pár bílých teček na každém článku.“

Dospělé světlušky lze pozorovat zhruba od poloviny června do listopadu

Dospělé světlušky menší lze pozorovat od poloviny června asi do poloviny července, na ně pak navazují dospělci světlušky větší, které lze poprvé spatřit většinou až v červenci. Podle počasí se mohou objevit už dřív. Po dospělcích začíná sezóna svítících larev, které lze v teplých místech nalézt ještě počátkem listopadu.

„Světlušky začínají svítit zhruba půl hodiny po západu slunce, což je v červnu kolem půl desáté večer, a největší aktivita trvá zhruba hodinu. Poté lze pozorovat ojedinělé létající samce světlušky menší, a především svítící samičky obou druhů a později i larvy,“ uzavírají odborníci na svých stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Výzkum světlušek

Štítky sčítání, světlušky, akce, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Praze sčítají světlušky. Přidat se může každý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.