Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Romové a Ukrajinci se na pietní akci sešli v centru Prahy, odmítli kolektivní vinu a xenofobii

Zástupci romských a ukrajinských spolků se dnes po dohodě potkali na Staroměstské náměstí, aby společně reagovali na dění po smrti mladého Roma v Brně. V projevech odsoudili kolektivní vinu, násilí a xenofobii. Za zabitého mladíka také drželi minutu ticha.

Lidé se ke stánku Pražského Majdanu začali scházet po druhé hodině, po půl třetí pak začal krátký program. Asi padesát účastníků si vyslechlo prohlášení od ukrajinské i romské strany, poté za mrtvého muže drželi minutu ticha. 

„Je tady několik našich romských a ukrajinských přátel, kteří se domluvili dát oficiálně znát do světa to, že ten smutný incident z Brna nemá vliv na to, že je tu řada dobrých a pozitivních vztahů mezi Romy a Ukrajinci,“ řekl přítomným novinářům Bohdan Rajčinec, člen Rady vlády pro národnostní menšiny za ukrajinskou menšinu. 

Spolupracovali spolu například už při příchodu romských uprchlíků z Ukrajiny. „Myslím, že se posuneme ještě dál,“ dodal Rajčinec.

Akce se zúčastnila také vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková nebo zástupce ukrajinské ambasády. 

„Domluvili jsme se s ukrajinskou stranou ohledně pietní akce na Staroměstské náměstí. A zároveň se chceme vyjádřit společně proti násilí a xenofobii,“ sdělil novinářům Karel Karika, předseda Československé romské unie, která sídlí v Ústí nad Labem.

Mezi romskou a ukrajinskou komunitou to podle Kariky vře už od začátku uprchlické krize. „Jedná se o romskou komunitu, která byla v nejnižší úrovni současného státu,“ vysvětlil Karika. „Týká se to jen okrajové části naší menšiny, která to moc nechápe a nemá do toho vhled,“ doplnil Karika.

Podle něj se o devadesát procent ukrajinských uprchlíků v Ústí nad Labem starají právě romské organizace a to už od března 2022. 

K incidentu došlo v Brně v sobotu 10. června po osmé hodině večer. Při potyčce zranil cizinec dva muže nožem, jeden z nich později v nemocnici zemřel. Útočník, jehož národnost policie nespecifikovala, je podezřelý z vraždy. 

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Hradilová

Štítky Romové, Ukrajinci, pietní akt, smrt, útok, xenofobie, násilí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romové a Ukrajinci se na pietní akci sešli v centru Prahy, odmítli kolektivní vinu a xenofobii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.