Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé na Karlově mostě připomněli obránce Mariupolu v ruském zajetí

Obránce ukrajinského Mriupolu, kteří i po roce od bitvy o železárny a ocelárny Azovstal stále zůstávají v ruském zajetí, v sobotu připomněla živá instalace na pražském Karlově mostě s názvem Azovstal: rok v zajetí. Pořadatelská organizace Hlas Ukrajiny řetězem černě oděných svázaných lidí upozornila především na mučení a obtížné podmínky vojáků, kteří ještě nebyli z Ruska propuštěni.

„Ukrajinská armáda nebojuje jen za svou zemi, ale za všechny“

„Lidský řetěz symbolizuje ruské zajetí,“ řekla spoluzakladatelka Hlasu Ukrajiny Anastasija Sihnajevská. Mezi svázané lidi pak pořadatelé umístili ilustrace a plakáty, na kterých umělci připomněli například i bojovníky pluku, kteří zahynuli při výbuchu v Rusy ovládaném vězení pro zajatce v Olenivce.

Karlův most si Hlas Ukrajiny podle Sihnajevská vybral kvůli tomu, že je to velmi turistické místo a přicházejí na něj lidé z celého světa. „Chceme zde říct, že ukrajinská armáda nebojuje jen za svou zemi, ale za všechny," uvedla.

VIDEO: Ruská fašistka se koupala v krvi před ambasádou, připomenula ruský Den vítězství

Před velvyslanectvím Ruska v Praze na náměstí Borise Němcova se dnes v jedenáct hodin sešli lidé, aby připomněli, že Rusko je podle nich fašistický stát. Připomínka připadla na dnešek, protože právě 9. května se v Rusku slaví Den vítězství a...

V ruském zajetí zůstává nadále kolem 2000 obránců Mariupolu

V ruském zajetí zůstává nadále kolem 2000 obránců Mariupolu. Uvedla to tento týden podle agentury Ukrinform Natalka Zarycká, šéfka organizace sdružující příbuzné mariupolských obránců nazvané Ženy z oceli. Do vlasti se podle ní podařilo při výměnách vrátit zhruba 500 členů ukrajinských ozbrojených sil, kteří před rokem dostali od velení armády rozkaz, aby se v obklíčeném metalurgickém závodě invazním jednotkám vzdali.

Hlas Ukrajiny stejně jako Zarycká požaduje propuštění ukrajinských vojáků. I Sihnajevská připomněla, že na sebe bojovníci v Mariupolu poutali pozornost ruských invazních sil, což umožnilo ukrajinské armádě přeskupit její jednotky a počkat na dodávky zbraní od západních partnerů.

Mezi 16. a 20. květnem loňského roku pak vyšlo z bunkrů Azovstalu 2439 bojovníků, kteří skončili v ruském zajetí, poznamenal server Ukrajinska pravda. Přes 1900 obránců Azovstalu, včetně asi 700 členů pluku Azov, podle asociace sdružující jejich rodiny zůstává v zajetí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hlas Ukrajiny

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, protest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Lachman

Je dobré že se čtenář nemusí přihlašovat a za svůj názor který nesouhlasí s postojem vlády a oficiálního tisku může napsat svůj slušný názor. Doufám že to tak je.

Pondělí, 22. května 2023, 10:51Odpovědět

Zdeněk Lachman

Koukám že tam jsou jenom mladí a není jich moc. Víc nemohu napsat nechci skončit ve vězení.

Pondělí, 22. května 2023, 10:41Odpovědět

Lidé na Karlově mostě připomněli obránce Mariupolu v ruském zajetí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.