Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Václaváku vznikne nádrž, která bude zachycovat dešťovou vodu

Spolu s návratem tramvají do horní poloviny pražského Václavského náměstí bude rovněž vybudována podzemní nádrž k zachycování dešťové vody. Ta bude sloužit k zalévání zeleně. Magistrát nyní vyzve Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP), aby zajistil při vypracování projektu tratě i projekt pro nádrž. Vyplývá to z dokumentu, který mají v pondělí projednat pražští radní. Trať i nádrž jsou součástí plánované rekonstrukce horní části náměstí. Kdy práce přesně začnou a na kolik vyjdou, zatím není jasné. Letos začne oprava spodní části náměstí.

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem krále Karla IV. V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí a posléze na Václavské.

Nádrž má mít dvě části. První bude sloužit pro zachycení dešťové vody z povrchu náměstí a střech přilehlých domů. Vodu by město využívalo k závlaze zeleně po celém náměstí. Druhá část nádrže, takzvaně akumulačně-retenční, by při dešti snižovala přetížení stokové sítě. To by rovněž snížilo pravděpodobnost vytopení vestibulu metra ve středu náměstí, což se zejména při přívalových deštích dosud stává.

Podnik by při přípravě nádrže spolupracoval s městskou firmou Pražská vodohospodářská společnost, která má ve správě vodohospodářskou infrastrukturu. DPP má podle dokumentu, který radní projednají, zajistit projektové přípravy včetně získání stavebního povolení.

VIZUALIZACE: V dubnu začne rekonstrukce Václavského náměstí. Podívejte se, jak bude vypadat

Práce na rekonstrukci Václavského náměstí v Praze začnou v dubnu v jeho dolní části. Místní i turisté se mohou těšit na větší množství stromů a budou také rozšířeny chodníky. Na středním pásu, který zůstane volný, bude možné pořádat...

Náměstí bude při rekonstrukci v horní části předlážděno, bude obnovena zeleň a rozšíří se prostor pro chodce. Město také plánuje návrat tramvají na trasu od Národního muzea k současné trati přetínající náměstí z ulic Vodičkova a Jindřišská.

Letos začnou úpravy spodní části náměstí od tramvajové trati na Můstek. Oprava bude stát asi 326,6 milionu korun a uskuteční se na základě projektu od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. Také tady bude náměstí předlážděno, budou vysazeny nové stromy, bude rozšířen prostor pro pěší a na náměstí budou moci vjíždět pouze auta s povolením. Přibudou pítka a základna pro umísťování vánočního stromu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, voda, stavby, správa, Praha, nádrž, Václavské náměstí, povrchová voda, Dopravní podnik hl. m. Prahy, projekt, Karel IV. Lucemburský, Národní muzeum, Pražská vodohospodářská společnost, JAKUB CIGLER ARCHITEKTI a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Václaváku vznikne nádrž, která bude zachycovat dešťovou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.