Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Po celé republice dnes probíhá Sbírka potravin. Vybrané zboží seniorům i rodinám v nouzi

V celé republice probíhá v sobotu 22. dubna pravidelné jarní kolo potravinové sbírky. Akci pořádá Česká federace potravinových bank spolu se Svazem obchodu a cestovního ruchu. Zatímco online sbírka probíhá již od 18. dubna, přímo v obchodech mohou zájemci přispět do potravinových bank právě dnes od 8 do 18 hodin.

Vybrané potraviny a drogerie pomáhají například matkám samoživitelkám, opuštěným seniorům, lidem bez domova, ale i rodinám, které se dostaly do finanční tísně nebo lidem s fyzickým či psychickým onemocněním. 

Co darovat?

Největší zájem je o trvanlivé potraviny. Ať už jsou to konzervy, trvanlivé mléko, instantní polévky, olej, luštěniny, těstoviny, nebo i trvanlivá dětská výživa. Navíc se do sbírky hodí i drogerie. A to jak základní hygiena pro děti i dospělé, tak i dámské hygienické pomůcky.

Do sbírky je zapojena většina velkých obchodních řetězců. Stačí tedy v sobotu dorazit do nejbližšího obchodu, za pokladnami jsou připraveni dobrovolníci v zelených zástěrách, kteří převezmou darované potraviny a drogerii, případně poradí, co dál je do sbírky potřeba. Po ukončení sbírky se vybrané zboží přepraví do nejbližší potravinové banky. Sbírka z Prahy a Středočeského kraje se převeze do hlavního skladu ve Zdibech nebo do skladu v Malešicích, odkud si vše potřebné přebírají samotné neziskové organizace. Potraviny tak necestují nikam daleko.

Potraviny pro Klokánek i azylové domy

Potravinová sbírka není jediným zdrojem potravinových bank. Ty často spolupracují s řetězci, pěstiteli i producenty, od kterých získávají potraviny s krátkou dobou spotřeby nebo třeba poškozeným obalem. Místo toho, aby se takové potraviny vyhodily, putují tam, kde jsou třeba. Pražská potravinová banka nejvíce spolupracuje s neziskovými organizacemi jako je Klokánek, spolek Magdaléna, Domovy na půl cesty nebo třeba s dětskými domovy a azylovými domy.

V Praze nepřijde nazmar vůbec nic

Pražská potravinová banka navíc provozuje i projekt Neplýtváme, vaříme, který používá nerozdané potraviny s krátkým datem spotřeby a než aby se zkazily, tak z nich vaří v komunitní kuchyni různé pokrmy. Kromě zavařenin nebo kečupů připravují každý den také teplá jídla, která za velmi přijatelnou cenu poskytují v různých částech Prahy nejen pro seniory, ale i pro kohokoliv, kdo se rozhodne cenově výhodné jídlo objednat.

Poslední potravinová sbírka proběhla na podzim. 12. listopadu se podařilo vybrat 526 tun potravin a 58 tun drogistického zboží. Více informací naleznete přímo na webových stránkách Potravinové sbírky zde.

Ohodnoť článek

Autoři ,

Štítky potraviny, sbírka, charita, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po celé republice dnes probíhá Sbírka potravin. Vybrané zboží seniorům i rodinám v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.