Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kávové kapsle či obaly od polévek. Třídíte je správně?

PR článek

O Češích se říká, že jsou poctiví v třídění odpadu. Ne vždy je ale jednoduché určit, kam odpad z domácností patří. V mnoha případech navíc obaly vytřídit nejdou. To chce změnit potravinářská společnost Nestlé, která plánuje do dvou let všechny obaly svých produktů upravit tak, aby šly recyklovat. Už teď se jí to podařilo u 9 z 10 výrobků dostupných v Česku. Nestlé také vyvinulo aplikaci, která domácnostem pomůže se správným tříděním. Jak jste na tom s tříděním vy?

Tipnete si, jak třídit tyto obaly?

Plastové kávové kapsle
Tyto kapsle využívá například Nescafé Dolce Gusto. Vytřídit je můžete do speciálních boxů ve vybraných obchodech Tesco, kde Nestlé zavedlo program na recyklaci. Plastové obaly se navíc neustále zdokonalují. Například zmíněné Nescafé Dolce Gusto využije ročně na kapsle pro český a slovenský trh o 70 tun méně plastu, a to díky tomu, že nově snížilo množství plastu v každé kapsli o 0,4 g. Kávy ale neubylo.

Hliníkové kávové kapsle
Nejen plastové, i hliníkové kapsle na kávu je třeba třídit. Například recyklační program Nespresso funguje v tuzemsku již od roku 2014. Hliníkový recyklát z použitých kapslí je využíván mimo jiné v metalurgickém průmyslu. Značka má v České republice čtyři způsoby, kam a jak odevzdat k recyklaci použité kávové kapsle. Prvním způsobem je odnos do Nespresso butiků, druhým je pak vrácení prostřednictvím kurýrních služeb DPD. K zaslání je možné využít i pobočky Zásilkovny. V Praze se použité kávové kapsle mohou vracet do všech kontejnerů na kovové obaly.

Obaly od čokoládových tyčinek
Kupujete Kofilu nebo Ledové Kaštany ve velkém? Tzv. multibalení oblíbených tyčinek brzy místo v sáčku koupíte slepené páskou. V olomoucké čokoládovně Zora tím ušetří 3 tuny plastu ročně a vám to zjednoduší jejich třídění – obal i páska patří do kontejnerů na plast.

Balení od instantních polévek
Obaly polévek značek Maggi a Carpathia v letošním roce prochází proměnou. Namísto třívrstvého kombinovaného materiálu, který nešel vytřídit, obaly postupně najdete v recyklovatelném plastu. Díky změnám se v továrně ve slovenské Prievidzi uspoří 34 tun obalového materiálu.

S tříděním poradí mobilní aplikace SORTaPP

Tipovali jste správně? Češi nejlépe ví, jak naložit s papírem či plastem, ale třeba takový alobal vytřídí špatně dvě třetiny obyvatel. Je dobré sledovat recyklační značky na obalech. Jsou jich však desítky a pamatovat si, co znamenají, může dát občas zabrat. Chytrým pomocníkem je mobilní aplikace SORTaPP od Nestlé. Po naskenování značky aplikace poradí, do kterého kontejneru obal vhodit, a dokonce vám na mapě ukáže i ten nejbližší. Pokud máte operační systém Android, můžete si SORTaPP zdarma stáhnout do mobilu hned teď. Na verzi pro iOS se již pracuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Nestlé, jak třídit odpad, SORTaPP, inovace, udržitelné obaly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kávové kapsle či obaly od polévek. Třídíte je správně?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.