Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Věci nemusejí končit v popelnici. Re-use centra posílají dál věci, které jsou pro někoho odpad

Praha se spojila s Federací nábytkových bank a re-use center, aby iniciovali debatu nad možností vzniku re-use center v Praze. Jde o místa, kde se věci nevyhazují, ale vrací zpět do oběhu. Cílem bylo rozvinout spolupráci s městskými aktéry v oblasti udržitelnosti a vytvořit příležitosti pro vznik podobných center i v Praze a seznámit zastupitele s lidmi, kteří re-use centra provozují například v Ostravě, Bratislavě nebo Trnavě.

Věci nemusejí končit v odpadu

Re-use centra využívají potenciál věcí a hledají jejich další využit místo toho, aby končily v odpadu.

„Díky vytvoření chytré sítě re-use pointů na sběrných dvorech, re-use center uvnitř městských částí či nábytkových bank šetříme nejen životní prostředí, ale i rozpočet měst a regionů. Zároveň má tento systém silný sociální aspekt, ať už v samotné podpoře sociálně znevýhodněných obyvatel, anebo vytvářením pracovních míst v rámci tzv. sociálního podnikání. Jedná se tedy o praktickou ukázku toho, že projekty cirkulární ekonomiky skutečně fungují,” uvedla v tiskové zprávě projektová manažerka Federace nábytkových bank a re-use center Jitka Hofmanová.

Vytvoření re-use systému může odklonit podstatné množství předmětů z odpadového režimu měst. „Nemám rád plýtvání a neztotožňuji se s představou, že věci jsou na jednorázové použití a pak patří do popelnice. Systém tzv. re-use center, neboli vracení věcí zpět do oběhu, vítám. Není to jen projevem konzervativní politiky, s níž souzním, ale hlavně zdravého rozumu. Navíc to pomůže ulehčit už velmi zatíženému odpadovému systému hlavního města,“ vysvětlil ve zprávě pro novináře pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Je to jako obchod, kde se neplatí. V Praze funguje sklad uměleckého materiálu

Na Žižkově v minulém týdnu otevřel první pražský sklad uměleckého materiálu za odvoz. O smyslu skladu s uměleckým materiálem s názvem art re use jsme si povídali s vedoucím Janem Vincenecem, který společně se spolky Skutek a ArtMap stojí za...

Re-use centra dávají smysl jako součást klimatického plánu

Silnou podporu vyjádřila tématu cirkulární ekonomiky a předcházení vzniku odpadu náměstkyně primátora pro oblast životního prostředí Jana Komrsková (Piráti). „Praha má svůj klimatický plán, jehož neodmyslitelnou součástí jsou také opatření v oblasti cirkulární ekonomiky. Tuto problematiku mám také v gesci. Velmi se těším na další užitečné projekty, kterým budeme jako hlavní město pomáhat na svět,” uvedla Jana Komrsková a dodala, že vytvořením sítě míst, kam lidé mohou přijít a věcí se smysluplně zbavit, chce Praha podnikat kroky k dosažení svých klimatických závazků.

Mezi ty patří snížení množství emisí CO2 do roku 2030 o 50 procent v porovnání s rokem 2010 a být do roku 2050 uhlíkově neutrálním městem.

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky re-use, odpad, recyklace, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věci nemusejí končit v popelnici. Re-use centra posílají dál věci, které jsou pro někoho odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.