Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Nová scéna Národního divadla se bude opravovat. Vedení získalo stavební povolení

Národní divadlo získalo pravomocné stavební povolení k rekonstrukci budovy Nové scény. Novinářům to dnes řekl generální ředitel divadla Jan Burian. Kdy by mohly být práce zahájeny, není podle něj zřejmé. Investici z příslušného programu ministerstva kultury musí znovu schválit vláda, uvedl. Náklady na dlouho připravovanou rekonstrukci se podle něj vyšplhaly z dříve odhadované necelé miliardy korun na dvě miliardy. Nová scéna národního divadla se bude opravovat. Vedení získalo stavební povolení

„Předpokládáme, že by tady vzniklo moderní divadlo, které Praha potřebuje“

„Jednáme intenzivně s ministerstvem kultury a s ministerstvem financí o financování projektu, protože všechny projekty, které jsou založeny v programu (péče o národní kulturní poklad), musí být znovu schváleny vládou. Když se před pěti šesti lety program schvaloval, ceny kulturních investic byly úplně jiné. Doufám, že to dobře dopadne, protože už nám běží dvouletá lhůta pro rekonstrukci," řekl ředitel Jan Burian.

Rekonstrukce Nové scény je podle něj součástí oprav celého areálu vedle historické budovy ND. Připomněl opravu podzemního parkoviště a získání vedlejší budovy takzvaného Themosu, na kterou má také ND projekt za několik desítek milionů korun. „Věříme, že se nám investici podaří dokončit. Pokud ano, plánujeme příští sezony v obou variantách včetně té s uzavřenou Novou scénou. Předpokládáme, že by tady vzniklo moderní divadlo, které Praha potřebuje, plně variabilními s novými technologiemi a s dvěma scénami," uvedl.

Budova z přelomu 70. a 80. let 20. století je významným představitelem československé brutalistní architektury. V roce 2021 se stala kulturní památkou. Návrh na prohlášení divadelní budovy ležel na ministerstvu několik let. ND ale při přípravě rekonstrukce počítalo s tím, že budova může být za památku prohlášena. Celý komplex se nachází v Městské památkové rezervaci, a je tedy i tak památkově chráněn.

Zřejmě největší změna čeká hlavní sál Nové scény

Na Nové scéně hraje především Laterna magika, která se již na rekonstrukci budovy připravuje. „Repertoár budeme přizpůsobovat pro hostování na prknech Stavovského divadla, kde Laterna magika nalezne své působiště po celou dobu rekonstrukce. Vedle toho se budeme maximálně soustředit na zájezdy, abychom naše tituly dostali blíž divákům po celé České republice i mimo ni," uvedl umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry.

Architektonický záměr přestavby Nové scény nemění podle vedení ND vnější vzhled budov, zachovává všechny původní architektonicky hodnotné vnitřní prostory. Nově zpřístupní část budov veřejnosti a umožní větší využití piazzetty ND.

Zřejmě největší změna čeká hlavní sál Nové scény, který má zastaralé divadelní technologie a špatnou akustiku. Vzniknout má divadelní scéna s variabilním uspořádáním prostoru sálu pro různá představení s kapacitou až 500 míst s použitím soudobých moderních divadelních technologií a proměnnou akustikou.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní divadlo

Štítky Národní divadlo, Nová scéna, oprava, stavba, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová scéna Národního divadla se bude opravovat. Vedení získalo stavební povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.